Afstand

16 mei 2009 door Vincent Cantrijn

Dat was afgelopen week weer lachen voor mij. Nog vóór de stemming in de Raad zag Rutger Zwart zichzelf al als voorzitter van de onderzoekscommissie om de kwestie Krielen uit te gaan zoeken. Zelfbewust verklaarde hij in de krant, dat hij klaar was voor die klus. Natuurlijk kon hij dat niet alleen. Hij zocht raadsleden, die de boel een beetje van een afstand konden beschouwen. Alsof zo’n raadslid makkelijk te vinden is. Als het duaal systeem in Nijmegen namelijk iets heeft opgeleverd, dan is het wel een Raad die vooral op de kleine dingen let. De stallingstijd van een fiets buiten een fietsenrek; het verbranden of versnipperen van kerstbomen of het tegen het verkeer mogen rijden van een fiets in een eenrichtingsverkeerstraat. Dat is de Nijmeegse interpretatie van het op hoofdlijnen controleren van het dagelijks bestuur.

Op afstand beschouwen is dus lastig. Nog een voorbeeld. Jan van der Meer verklaarde deze week op basis van onderzoek van diverse adviesbureaus, dat de aanleg van een tram van Lent via Plein 44 naar Heijendaal de gemeente 20 tot 30 miljoen euro kost en dat er dan dagelijks 28.000 reizigers in die tram zitten. Als diverse gerenommeerde onderzoeksbureaus èn Jan van der Meer dit beweren, wat moet je dan als raadslid, die in het dagelijks leven caféhouder of tolk vertaler is, om maar eens twee willekeurige voorbeelden te noemen. Deze cijfers zijn voor een normaal mens toch niet te bevatten? 20 of 30 miljoen euro. Me dunkt, dat dit nogal een groot verschil is. Dat is hogere wiskunde, dus daar worden straks geen vragen over gesteld in het debat. Wèl of er voor dat geld dan ook een mooie tramhalte bij het Stadhuis kan komen, zodat die lelijke paal kan verdwijnen, die afgelopen week geplaatst werd. Want dat dit nergens op lijkt ziet een gemiddeld raadslid; ook van een afstand.
De Vierdaagse komt er aan; tijd om je over van alles en nog wat druk te maken. Zelfs de Mexicaanse griep werpt zijn schaduw vooruit. Wat te doen met de Vierdaagse als er in Nederland meer gevallen van de Mexicaanse griep komen? Hierover gaat de organisatie met de gemeente overleggen. Ik wil niet pessimistisch overkomen, maar het wordt allemaal nog veel erger. De eikenprocessierups is gesignaleerd op het parkoers en laten we vooral de Q-koorts met al die geiten langs het parkoers niet vergeten. Dat wordt gewoon alarmfase 1. Maar de redding is nabij. Rutger Zwart moet ogenblikkelijk aangesteld worden als coördinator bij de start, dan zijn de problemen zó opgelost. Rutger roept dan tegen de wandelaars: Afstand houden!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 2 reacties gegeven op “Afstand”

 1. Ingrid zegt:

  Als de lopers voor besmetting genoeg afstand moeten houden, dan lukt het allemaal nooit in vier dagen. Dan wordt het een tocht van veertig dagen. Waar ken ik zo’n lengte van?

 2. Vincent schrijft: ‘Dat is de Nijmeegse interpretatie van het op hoofdlijnen controleren van het dagelijks bestuur.’

  Opmerkelijk is dat nergens staat dat een gemeenteraad het dagelijks bestuur slechts op hoofdlijnen zou mogen controleren. De raad geeft algemene beleidskaders. Daarbij gaat het in principe om hoofdlijnen. Maar daarnaast heeft de raad nog 2 taken: vertegenwoordigen van inwoners & controleren. Uitsluitend op hoofdlijnen controleren of op basis van beleidsnota’s het volk vertegenwoordigen heeft natuurlijk weinig zin. Bijv: als de halve stad klaagt over schots en scheve stoepen, maar in een beleidsnota staat dat alle stoepen recht zullen zijn. Bij controle op hoofdlijnen kijk je naar die beleidsnota en zeg je ‘hoera’. Bij serieuze controle en het luisteren naar klachten van bewoners, ben je als raadslid heel kritisch op die schots en scheve stoepen. Tsja, is dat een hoofdlijn?

  Over de regels rond het stallen van fietsen in het centrum maken veel mensen zich druk. Maar als raadslid mag je je daar van Vincent dan blijkbaar niet mee bezig houden. Het is de vraag WIE hier het dualisme niet helemaal goed begrepen heeft…..

  Met dank aan Raad2010
  De raad heeft drie rollen: kaderstellen (algemene beleidskaders vaststellen), controleren (voortgang, evaluatie, etc) en het vertegenwoordigen van inwoners (o.a. contact met burgers die kritisch zijn op geleverde prestaties).