Als de rook om je hoofd is verdwenen

19 juni 2008 door Rosalie Thomassen

nosmoking.jpgNog anderhalve week en dan gaat het rookverbod in. Vanaf 1 juli worden verstokte rokers voorgoed verstoten uit de kroegen die zij langzaamaan eigenhandig bruin gestookt hebben. Vooralsnog maakt niemand zich druk. Kennelijk lost het probleem zich vanzelf wel op. Uitbaters die creatieve maatregelen treffen heb ik nog niet bespeurd. Een onbemande afgesloten rookruimte is een mogelijke oplossing. In de praktijk heb ik (als roker) er nog nooit een bezocht. Ik heb daar ook niet zo’n trek als ik er even bij stil sta.

Het Holland Casino heeft al besloten rookruimtes gemaakt waar het personeel niet mag bedienen. Ook niet opruimen dus. “Gasten moeten er dus zelf voor zorgen dat het netjes blijft”, meldt de website van het gokpaleis. Zelfs discotheken zoals de Matrixx hebben plannen voor een eigen rokershol zonder personeel. Dat is vragen om problemen natuurlijk.

Bij de meeste kroegjes zal het wel simpelweg wennen worden aan de kleine rokende menigtes die niet meer weg te slaan zijn bij de voordeur. Over het algemeen lijkt me dat geen probleem, misschien levert de saamhorigheid nog wel wat extra gezelligheid op. Bij kantoren, winkels en zelfs ziekenhuizen zijn wel al gewend geraakt aan het rookgordijn bij de entree. Maar op uitgaansavonden is het een heel ander verhaal. Ik zie de concentraties aangeschoten en rokende hangjongeren op de Molenstraat al voor me. Saamhorige gezelligheid? Lijkt me niet. Een pittige klus voor uitsmijters en politie om dat onder controle te houden, dat wel.

Helemaal frappant is het rookverbod in de coffeeshops. Ook diens medewerkers verdienen een rookvrije werkplek, alhoewel ik me niet voor kan stellen dat een niet-roker überhaupt trek heeft in een baantje in uitgerekend een coffeeshop. In de coffeeshops heeft men intussen ontdekt dat het rookverbod alleen geldt voor tabaksproducten. Ieder ander goedje dat je rookt zonder tabak mag je wel gewoon binnenshuis in de fik steken. Dit mag ook in de andere horeca als de uitbater er geen moeite mee heeft. De medewerker verhuizen naar een glazen bak mag ook. Ik weet niet hoe een niet-roker het ziet. Maar ik heb er nu al tabak van.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 27 reacties gegeven op “Als de rook om je hoofd is verdwenen”

 1. Ik ben juist erg blij dat de horeca nu ook toegankelijk wordt voor mensen die vanwege gevoelige luchtwegen tot nu toe de kroegen moesten mijden. Zelf heb ik daar geen last van, maar ook ik vind het prettiger om niet de hele avond in die stank te staan. Vorig jaar was ik in Italie, waar het rookverbod toen al gold, en dat was letterlijk en figuurlijk een verademing.

 2. ANP zegt:

  Poppodium komt met doe-het-zelftap voor rokers

  Donderdag, 19 juni 2008 / 12:41

  ROOKVERBOD HORECA

  AMSTELVEEN (ANP) – Als het rookverbod binnenkort in gaat, moeten verstokte rokers in veel horecazaken hun sigaret in speciale rookhokken opsteken. Om ervoor te zorgen dat ze dan geen dorst krijgen, komt Poppodium P60 in Amstelveen met een creatieve oplossing. In de rokersruimte die het bouwt, komt een tap te staan waar bezoekers zelf hun biertje kunnen tappen. Betalen doen ze met een speciale chipkaart.

  Dat liet directeur Gerard Lohuis van P60 dinsdag weten. Hij wil ervoor zorgen dat het gedeelte voor rokers in zijn zaak ,,aangenaam” en niet ,,zo’n crematorium” wordt. In de ruimte komen overigens ook goede ventilatie en cameratoezicht. Dat moet voorkomen dat bezoekers die jonger zijn dan 16 jaar een biertje tappen.

  (c) ANP 2008 alle rechten voorbehouden

 3. nivelan zegt:

  In Manchester geldt nu al een jaar een rookverbod – in Schotland en Ierland al langer. Het is er niet beter of gezelliger op geworden. In mijn buurt zijn 3 van de 4 kroegen nu dichtgetimmerd of te huur, zo zijn de inkomsten gekelderd. Wie nog wil roken, kan dat idd bij de entree doen (niet leuk voor mensen die naar binnen willen en vaak intimiderend), of buiten in een soort partytent. Vrolijke boel.

  Ik rook niet, maar ik vind de rookverboden toch belachelijk. Met een beetje luchtverversing en airco is het echt niet zo ongezond. Neem bv Cinema Roma in Wijchen – vrij roken en zuipen tijdens de film is afgelopen nu. Maar vanwege de prima apparatuur was het nooit een probleem.

  Het is niet alleen een vrijheid die is afgepakt, het werkt ook stigamtiserend: wie in Engeland nog rookt, is een paria geworden. Er wordt al gekeken of alcoholisme en vetzucht op een zelfde manier kunnen worden opgelost.

  Een fysiek gezonde samenleving is niet altijd een psychologisch gezonde samenleving..

 4. nivelan zegt:

  Overigens, "ANP": dat copyright onder je artikel staat erop met een reden – NijmegenCentraal mag zulke artikelen niet integraal overnemen. Media met een abonnement op ANP mogen dat wel, dus werkt een linkje beter:

  Zoals deze dus.

 5. Rutger zegt:

  Zelf ben ik niet-roker maar heb geen bezwaar als mensen roken, hoor.

 6. In een café vind ik roken geen bezwaar, maar wat ben ik blij dat er in restaurants ook een rookverbod van kracht wordt. Heb je net een bord lekker eten voor je, steekt er iemand achter je eentje op; gatverdamme!!!

 7. Nog even en roken wordt weer elitair.
  Het wordt steeds strenger dankzij de fanatieke Niet-rokers.

  Opvallend is ook dat Niet-rokers veel minder tolerant zijn dan rokers zelf.

  Ik ben niet-roker, maar niet anti-roker, dus ik ga mijn vrienden/bezoek NIET naar buiten sturen om te roken.

  Er staan altijd een paar asbakken klaar.

  Uitgezonderd de slaapkamer, daar mag van mij ‘echt niet’ gerookt worden.

  Vele vrouwen hebben de rare gewoonte om na een potje sex een sigaret op te steken.

  Gebeurd dat bij mij vliegt zij eruit.

  Was mijn wonig groter had ik zelf’s een ‘kledingvrije slaapkamer’.

  Maar voor de rest ben ik tolerant,
  laat de bruine kroeg gewoon de bruine kroeg zijn, ik vindt het prima.

 8. Marlboro-man zegt:

  Het vreemde is dat ik tot een paar jaar geleden nooit iemand hoorde klagen over roken in cafe’s. Bovendien: rookvrije kroegen gingen altijd over de kop, rookvrije dansavonden werden slechts door een handjevol fanatieke anti-rokers bezocht.

  Sinds er over een rookverbod in de horeca wordt gesproken lijkt het wel of iedereen altijd al een hekel heeft gehad aan die ’stinkrook’. Nu ineens moet mijn vriendin midden in de nacht heur haar nog wassen, en moeten doorrookte kleren meteen in de was. En maar klagen over die rook.

  En waar het rookverbod in het buitenland nog leidt tot vermakelijke taferelen (enorme overdekte terrassen, dekens bij het bankje bij de deur, kroegen waar je alleen binnen mag als je bij de ingang lid wordt van de rookclub), voeren we de wet in het calvinistische Nederland rücksichlos uit.

  Kleine, gezellige kroegen waar al sinds jaar en dag gerookt wordt, zullen failliet gaan. In het meest rooskleurige geval zullen steriele loungebars en Starbucks-achtige koffieketens hun plaats innemen.

  En het lijkt alsof we nooit iets anders hebben gewild.

 9. Noviomagicus zegt:

  Als niet-roker heb ik natuurlijk makkelijk praten, maar ik ben blij met het rookverbod. Geen roker kan ontkennen dat roken ongezond is voor zichzelf en bovendien… voor anderen -dat laatste wil ik sterk benadrukken. In openbare binnenruimten, kantoren, winkels, restaurants, cafés e.d. vind ik een rookverbod dan ook op zijn plaats. Dat het rookverbod voor coffeeshops geldt is natuurlijk vreemd, dat vind ik wel.

  Hopelijk ontmoedigt dit verbod veel jongere mensen om te starten met roken en bemoedigt het rokers om te stoppen. Mocht het niet zo zijn, dan is tenminste de meerderheid van niet-rokers verlost van die stinkende rook.

  En de rokers… die voelen zich tot paria verworden. Maar waarom toch? Velen zullen toch wel inzien dat ze zelf in alle opzichten beter af zouden zijn als ze stopten. Dus stop met mopperen en stop er eens mee!

 10. Marloboroman: "Het vreemde is dat ik tot een paar jaar geleden nooit iemand hoorde klagen over roken in cafe’s"

  Dat heeft dan toch echt te maken met de mensen met wie je omgaat (veel rokers in de vriendenkring?), want het gaat hier al jaren over. Dit rookverbod wordt ook nu niet ineens ingevoerd nadat iemand het op een achternamiddag verzon. Actiegroepen hebben er jarenlang een lobby voor gevoerd.

 11. Gien Jansen zegt:

  Dus met z’n alleen naar de coffeeshop en flink stomen met die waterpijpen :-)

 12. rosaliethomassen zegt:

  Op zich mag je ook producten blijven roken die niet onder de tabakswet vallen, zoals die electronische sigaret. Wel behoorlijk voor schut…. Maar het is mij onduidelijk of er ook andere producten komen zonder tabak erin, bijv. kruidensigaretten, en hoe daar dan mee omgesprongen gaat worden. Voorbeelden uit de UK soms, Nivelan?

 13. Annemarie zegt:

  Als niet -roker heb ik me in al die jaren nog nooit intolerant opgesteld jegens rokers in publieke ruimtes. Maar in m’n eigen huis vind ik het onzin om in de rook van iemand anders te gaan zitten, ook omdat de geur (smerig, in mijn beleving) nog lang nadat iemand vertrokken is in de ruimte hangt.
  In de wintermaanden ging ik eigenlijk al jaren nauwelijks meer naar de kroeg omdat ik snel koppijn krijg van de rook, dus ik verheug me erop om dat zometeen wel weer lekker te kunnen doen! Dit laatste hoor ik in mijn omgeving best vaak; niet-rokers die verwachten weer vaker (of langer) uit te gaan.

  Overigens zijn rookvrije dansavonden wel degelijk een succes; kijk maar naar de steeds groter gegroeide OZO-feesten !

  Ik heb overigens geen enkele moeite met het feit dat mensen willen roken; iedereen heeft zo z’n eigen ongezonde gewoontes, ik ook. Zolang ik niet hoef te kussen met een roker…

 14. Gerard Herbers zegt:

  Rokers hebben altijd wat te kankeren, dat merk je ook hier.
  Roken sterft uit en de rokers zelf ook, dat is volgens mij ook de bedoeling van de wetgever.
  Is het zo gek dat ex-rokers fanatieke anti-rokers worden? Het zijn ervaringsdeskundigen die weten dat je niets mist als je stopt. Je wint alleen maar, aan gezondheid, smaak, geld.
  Accepteer als roker maar dat je tot een (uitstervende) minderheid behoort.

 15. Jose zegt:

  Gerard, de niet-rokers kunnen er anders ook wat van. En niks erger dan een ex- en anti-roker ineen, zo hypocriet.

  En gelukkig mag iedereen zelf kiezen welke slechte gewoontes je er op na houdt. Omdat je met roken ook andere belast, is er het rookverbod (begrijpelijk). Maar om nou moraliserend te gaan doen (als ex-roker) dat ongezond zijn stom is en daarom menen dat je alle mensen die willen roken maar denigrerend kunt toespreken…. kunnen we half Nederland wel gaan uitkafferen wegens suiker- of vetverslaving, overmatig alcoholgebruik, te weinig beweging etc.

 16. Noviomagicus zegt:

  Van dat laatste zie ik het nog wel komen, en helemaal onterecht is dat denk ik ook niet. Mensen moeten zelf maar meer verantwoordelijkheid nemen, in plaats van de kosten op de samenleving af te wentelen…

 17. Jose zegt:

  Maar da’s een gebed zonder eind… waar houdt de bemoeienis dan een keer op? En bovenal… helpt die bemoeienis uberhaupt? Lijkt me niet.

 18. gienjansen zegt:

  @Annemarie: de OZO-feesten zijn een succes, zeker, maar dat komt waarschijnlijk vooral omdat er niet gerookt mag worden in de zaal waar gedanst wordt, maar de bar aan de overkant van de gang wordt stevig gerookt terwijl de zijbar -waar niet gerookt mag worden- altijd vrijwel leeg is… Dat zegt toch genoeg, lijkt mij.

 19. Noviomagicus zegt:

  @ Jose:
  Ik vraag me af of het een gebed zonder eind is en of het niet helpt als, laten we zeggen, rokers, alcoholisten en vetzuchtigen verplicht een fors hogere ziektenkostenpremie moeten gaan betalen. Nu zijn gezonde mensen nog solidair met ongezonden (dan doel ik in het bijzonder op de ‘bewust’ ongezonden) maar gezien maatschappelijke ontwikkelingen denk ik dat daar eens een eind aan zal komen. Er zullen nog eindeloze debatten over de maatstaven enz. gevoerd worden voor het zover is.

  Overigens ben ik blij met het rookverbod niet zozeer omdat ik zelf niet rook, maar juist omdat ik hoop dat het roken hierdoor wordt ontmoedigd.

 20. @Noviomagicus: Misschien zou het wel helpen, maar hoe stel je de uitwerking voor? Hoe gaan we controleren wie er (te) vet eet, (te) veel drinkt en andere ongezonde gewoontes op nahouden? Waar leg je de grenzen? Is een frietje per week te veel? Twee flesjes bier per dag? Of begint het al bij kinderen die van mama iedere dag twee toetjes en een zakje chips krijgen?

  Wat mij betreft schend je hoe dan ook teveel het recht op privacy als je tot dergelijke bemoeienis overgaat. En bovenal help je de bureaucratie een handje.

  Welke gewoontes gaan we dan verder nog bestraffen? Is een zaalvoetballer dan ook ineens een vaak verzuimende en dus onsolidaire collega? Of een workaholic die niet genoeg tot rust komt?

 21. Noviomagicus zegt:

  @ Rosalie Thomassen: Natuurlijk, de grenzen zijn vaag. Iemand die risicovolle dingen doet moet niet louter daarom bestraft worden.
  Maar zeker wat betreft roken, drugs en alcohol – zaken die niet alleen het eigen welzijn maar ook dat van anderen kunnen schaden – mag van mij een harde lijn worden getrokken, zeker in de openbare ruimte. Iemand die ook maar een keer wordt betrapt op rijden onder invloed moet van mij niet (lees: nooit) meer de weg op mogen.

  Hoe de controle dan ook uitgevoerd zou moeten worden, het schaadt de privacy toch niet als een ongezonder iemand een hogere premie betaalt dan iemand die gezond leeft? Iemand die regelmatig brokken maakt met de auto betaalt ook meer dan iemand die schadevrij rijdt…

 22. Gerard Herbers zegt:

  @José: lees nou eens wat er staat!

 23. Jose zegt:

  Doe ik ook(!). En bovendien… ik ben een ex-roker, nu niet-roker maar geen anti-roker. Dus?

 24. Jack zegt:

  Voor een restaurant vind ik het een goede zaak dat niet gerookt wordt, daarbij vind ik wel dat de beslissing voor een verbod bij de uitbater ligt (en niet bij de overheid). Voor een kroeg vind ik dit een slecht idee, alleen al voor de overlast. Een van m’n favoriete kroegen (Maxime) ligt midden in een woonwijk, ik zie het al gebeuren dat er continu 20 mensen buiten staan te paffen (slaap lekker buurtgenoten). Ook de verglijking met het buitenland die steeds getrokken wordt gaat niet helemaal op, we hebben hier een echte kroegcultuur en relatief weinig terrasdagen zoals in Spanje of Italie. Daarbij zijn rokers gewoon gezellig, het staat voor genieten en een bourgondische levenstijl, ik moet er niet aan denken dat je in een kroeg staat met allemaal van die zuurpruimige astmatische anti-rokers..
  Bent u anti-rook, blijf dan vooral lekker thuis!
  Ps. Ik rook niet eens.

 25. Noviomagicus zegt:

  @ Jack:
  Dat laatste (‘Daarbij zijn rokers gewoon gezellig, het staat voor genieten en een bourgondische levenstijl’) is natuurlijk een non-argument van de bovenste plank. Roken gaat vaak alleen puur om ‘het erbij horen’: vrienden doen het, dus ik doe het ook. Noem me anders EEN goede reden om te gaan roken!

 26. Gerard Herbers zegt:

  ‘Roken’ is de verleden tijd van ‘ruiken’. Een echte Bourgondiër rookt niet omdat hij wil proeven. Roken doodt je smaakpapillen en bederft je reuk, die ook een belangrijke rol speelt bij de smaak. Echt, je mist niets als je niet rookt. Ik ben een ervaringsdeskundige

 27. janny zegt:

  beste mensen bij alles wat ik hier nu leesde vergeten jullie allemaal 1 ding.
  we worden geleeft van een regering en niets anders.
  kan alleen mezelf afvragen ,wat is het volgende?????
  en dan nog laten ze dan de hele tabaks industrie afschaffen,word iedereen gedwongen te stoppen.
  maar nee ben je gek dan heeft onze regering niet meer genoeg belasting!!!!
  mensen word wakker je word geleeft en dat geld met alles ,zelfs je eigen kinderen zijn de regerings eigendom.