Arnhem

8 september 2007 door Vincent Cantrijn

Jan Peter Balkenende ging afgelopen week in de aanval tegen de zesjescultuur. Vanaf nu moeten wij de handen dus meer uit de mouwen steken en niet meer zo snel tevreden zijn. Er mag best wel een tandje bij. Ik moest daaraan denken, toen ik in de krant las dat wethouder Hannie Kunst tevreden was met de 2e plaats die de Nijmeegse binnenstad had behaald in de strijd om de beste binnenstad van Nederland. “Een 2e plaats is ook mooi” was de reactie van Hannie. Te snel tevreden of meer de handen uit de mouwen steken om 1e te worden? Een interessante vraag. Maar u weet het; de vraag stellen is hem beantwoorden.

Er waren 3 steden kandidaat voor de beste binnenstad van Nederland: Arnhem, Eindhoven en Nijmegen. Arnhem werd de winnaar; Nijmegen en Eindhoven werden samen gedeeld tweede. Dit laatste is natuurlijk gewoon nonsens. Ik heb geen enkele puntentelling gezien waaruit dit bleek. De jury zal hebben gedacht: het is voor die steden al erg genoeg dat Arnhem heeft gewonnen; laten we ze dus maar allebei de tweede plaats geven. Hannie vond het al lang best. Zomaar bij de 3 beste binnensteden. Er zijn er zat, die nooit zover komen. Dus vanuit dat perspectief is de 2e plaats helemaal niet slecht. En zo is het maar net.
Hannie heeft geen last van het Arnhem-syndroom. Die gunt Arnhem deze eer. Een beetje jennen naar de overkant van de Rijn kan geen kwaad. Maar de strijd mag niet gecultiveerd worden. Alsof de Hoekse en Kabeljauwse twisten zich verplaatst hebben naar het Oosten van het land. Wij tegen de Ernh?mmers. Nergens voor nodig. Als de remmen van de Waalsprinter ietsje pietsje weigeren, komt hij tot stilstand in Arnhem. Beter een goeie buur dan een verre vriend. Komende week trouwt mijn dochter. In Arnhem; jawel. U hoort mij niet nuilen. Ik ga ervan uit, dat de ambtenaar van de burgerlijke stand van Arnhem ook gediplomeerd trouwdeskundige is. En echte liefde laat zich niet leiden door gecultiveerde tegenstelling.
Nee; dan NEC. Verliest met 1-0 van Vitesse. In Arnhem nota bene. Dat doet natuurlijk zeer. En ik zal de laatste zijn die niet roept dat het anders moet. Dus NEC’ers: volg de oproep van Balkenende. De handen uit de mouwen en er tegen aan. Op het einde van het seizoen de 2e plaats. Zelfs als Vitesse 1e wordt zal Paul Depla als sportwethouder net als zijn collega-wethouder roepen: “Een 2e plaats is toch ook mooi?”

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 2 reacties gegeven op “Arnhem”

 1. nivelan zegt:

  Een leuke vergelijking met de wedstrijd, waarin NEC allesbehalve onderdeed voor Vitesse en toch verloor. Met de binnensteden is het net zo.

  Goed, Arnhem heeft een Bijenkorf en Zara. Maar Nijmegen heeft winkels zat en in tegenstelling tot de provinciehoofdstad kun je er lekker op een terras zitten. De Korenmarkt haalt het niet bij de Waag of Waalkade, de Jansplaats niet bij het Koningsplein, echt niet. En achter de Korenmarkt liggen de donkere ruige kroegen – die vind je in Nijmegen alleen als je het echt wilt zoeken – achter de Eiermarkt ofzo. Anders ben je verder weg van dronken neanderthalers.

  Nijmegen heeft geen plek 2 verdiend (de tegels zijn te glad en liggen in iedere stad, de Hema & V&D zijn te lelijk en winkelen in bv Utrecht, Breda of Maastricht is prettiger) maar Arnhem 1-0 is schandelijk. Oh, en een vermelding voor Eindhoven ook.

 2. Pluk zegt:

  Idd.

  Goed om te weten dat alleen steden die zichzelf aanmelden meedoen aan deze strijd. Het is dus geen objectieve meting van alle binnensteden.Ook komt de binnenstadsgebruiker niet aan het woord. Juryleden aangewezen door het Platform Detailhandel (deskundigen uit het bedrijfsleven en de ministeries van Economische Zaken, Justitie en Verkeer & Waterstaat) nemen de beslissing.

  Kortom, Arnhem is niet de beste binnenstad. Arnhem is de binnenstad die de meeste punten scoorde bij deze jury. Niks om wakker van te liggen eigenlijk! Zie ook: http://www.platformdetailha...