Beetje trots op Nijmegen

26 juni 2008 door Marion Slangen

ovchip.jpgNee, dit is geen poging tot een nieuwe slogan. En ook heb ik weinig op met de Verdonkse variant op dit thema. Dit kopje behelst simpel het gevoel van “ha, lekker puh!”. Ik heb namelijk gemerkt dat ik kennelijk chauvinistisch genoeg ben om een beetje trots te zijn op ‘onze universiteit’ als er weer eens bekend wordt dat ze iets, dat waterdicht moet zijn, kunnen kraken. Bestuurders en gezagsdragers zijn er alleen nog steeds niet aan gewend dat hun handelen niet onfeilbaar is en te allen tijde transparant moet zijn. Zodra het gaat over hun tekortkomingen pikken ze kennelijk geen kritiek. Dat de nieuwe OV-kaart onveilig werd geacht, werd al geruime tijd door het ministerie weggewimpeld als iets wat vooral aan hun eigen deskundigen overgelaten moest worden. Toen andere deskundigen, en dan hebben we het niet over welwillende amateurs, vervolgens aantoonden dat het spul zo lek als een mandje was, bleef Huizinga volhouden dat alles zorgvuldig en gedegen was voorbereid.

Het blijft übercool dat het Nijmeegse studenten zijn die voortdurend overal gaten in blijven schieten. Maar nu wil de staatssecretaris dat de onderzoekers er geen verdere ruchtbaarheid meer aan geven. Of zoals het eufemistisch gezegd werd; dat er behoefte is aan “een strakkere regie”. Hier vliegt ze volgens mij gigantisch uit de bocht. Daar heeft ze namelijk helemaal niets over te zeggen. Zelfs al staan er ongetwijfeld een paar belangrijke belangen op het spel waardoor zij denkt dat deze overheidsbemoeienis goed te praten is. De productie van chips die werkgelegenheid opleveren, het prestige van het ministerie en dan met name dat van mevrouw Huizinga zelf. In haar ogen moet de universiteit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en niet het bestuur aanvallen. Maar wetenschap is vrij! Moet vrij zijn! De universiteit neemt immers haar maatschappelijke verantwoordelijkheid juist heel erg serieus als ze kan aantonen dat er heel veel overheidsgeld over de balk wordt gesmeten voor een product dat niet levert wat het belooft. Dat heeft maatschappelijke relevantie, en daar mag een overheid zich niet bevoogdend in opstellen. Universiteiten moeten kritisch zijn, onafhankelijk en innovatief. Kenniseconomie kan niet anders groeien. Je moet er bovendien als overheid gewoon tegen kunnen als mensen je wijzen op fouten. Anders verword je tot een jengelende kind dat alleen geprezen wil worden, en het niet leuk vindt als mensen eerlijk tegen je zijn en aangeven waar je niet zo goed in bent.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 7 reacties gegeven op “Beetje trots op Nijmegen”

 1. ralphniels zegt:

  Dat de kaart in het plaatje tot eind mei 2005 geldig is, terwijl de eerste serieuze tests van het systeem in april van dat jaar begonnen, geeft al aan hoeveel vertrouwen men zelf had in het systeem ;-)

  Maar inderdaad Marion, ik vind het ook steeds stiekem erg leuk dat "mijn" universiteit steeds als luis in de pels van dit zoveelste tot mislukking gedoemde project in het nieuws komt. En dat men nu tot ’security through obscurity’ overgaat is wel heel triest. Het lijkt de Betuwelijn wel: steeds als je denkt dat het niet fouter kan gaan bewijst degene die oplossingen zou moeten genereren dat dit niet waar is…

 2. gienjansen zegt:

  "Maar nu wil de staatssecretaris dat de onderzoekers er geen verdere ruchtbaarheid meer aan geven."

  Vroeger noemden we dat gewoon iets in de doofpot stoppen.

 3. Pluk zegt:

  Nu nog steeds Gien.

 4. Volgens mij heeft mevrouw Huizinga tijdens de busstaking al ruimschoots aangetoond dat ze voor haar taak niet berekend is.

 5. leo zegt:

  @Gien: sterker, deze vrije universiteit aan de Waal geeft de betrokken onderzoeker een spreekverbod.

 6. Susan zegt:

  maar die onderzoekers kunnen toch gewoon hun usb stick verliezen of met de trein reizen (gratis) en dan hun onderzoek verliezen. Dat hoor je wel eens dat dat gebeurt, meestal in het verre buitenland. :-)

 7. Jack zegt:

  Tineke Faalinga!