Chip ahoy!

20 mei 2009 door Martijn Vet

Dat is dan toch ineens best weer snel … Nog vóór de Vierdaagse wordt de OV-chipkaart in de stadsregio Arnhem-Nijmegen voor busreizigers ingevoerd. Geen paniek, strippenkaartfanaten, u kunt tot de jaarwisseling nog gewoon zelf berekenen hoeveel zones, sterren, punten en strippen u kwijt bent aan een busritje. Daarna is het echt gedaan met dat fijne stempelstrookje, dat u bij de entree in 1980 nog zo verfoeide, weet u nog?

Het is natuurlijk wel een beetje cynisch dat de stad waar vorig jaar nog werd ontdekt dat je zo’n kaartje best makkelijk kunt kraken er nu toch aan moet geloven. Maar als ik de reacties op verschillende internetsites er zo op nalees, is dat nu niet bepaald iets waar reizigers zich druk om maken. Meer betalen en weer ‘iets nieuws’, dat zijn de grootste bezwaren. Ik zeg: leve de vooruitgang. Moeten we met middeleeuwse afrekensystemen blijven werken omdat je misschien een paar euro misloopt als je te druk bent met voordringen of mobiel bellen om eraan te denken je kaart langs een poortje te halen? Moet ik bang zijn voor mijn privacy als ik ook een wegwerpkaartje kan kopen? Tegenstanders, overtuig mij!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 3 reacties gegeven op “Chip ahoy!”

 1. Noviomagicus zegt:

  Met een dubbel gevoel en met een afwachtende houding zie ik de OV-chipkaart tegemoet. Veel is me ook nog onbekend. Zoals:

  - krijgt elk type vervoer en elke maatschappij zijn eigen kaart of kun je met één kaart terecht in elke trein/bus/tram/metro van elke maatschappij? Het eerste zou een crime zijn, het tweede erg handig.

  - blijf ik de niet te verwaarlozen korting houden als ik vrijdagavond met de trein naar Maastricht ga en zondagavond terugreis (de weekendretour)? En blijft het voordeel van overstappen met de bus bestaan?

  - komen er genoeg oplaadpunten? Want je zou maar bij een bushalte staat en erachter komen dat je niet genoeg geld op je chipkaart hebt staan…

  - worden de stations omgebouwd tot enorme forten met poortjes bij de ingangen?

  Op zich lijkt me het direct kunnen in- en uitstappen zonder een kaartje te hoeven kopen wel weer handig. We wachten het af…

 2. Bert Vanderslagmulders zegt:

  Die OV chipkaart hoeft ook niet onfeilbaar te zijn. Strippenkaarten kun je ook namaken of verliezen. Wat ik van de chipkaart niet begrijp is dat er zoveel persoonlijke informatie aan gekoppeld moet zijn.
  Op de strippenkaart staat toch ook niet m’n geboortedatum, adres en waarheen ik allemaal reis?
  Informatie die niet strikt noodzakelijk is voor het doel (reizen met het OV) hoort niet op zo’n kaart vastgelegd te worden. Zeker als niet gegarandeerd kan worden dat deze info niet oneigenlijk gebruikt gaat worden.

 3. Fejarie zegt:

  Noviomagicus,
  Op de site van Novio staan al een aantal antwoorden op je vragen.