Fooi

22 mei 2009 door Francis Herbers

Fooi.gifUit onderzoek lijkt dat er in de horeca steeds minder fooi wordt gegeven. De onderzoekers geven als reden de gestegen prijzen in de horeca. Anderen geven de recessie de schuld, of de komst van de euro, waardoor alles al zo duur is geworden.

Het kan ook zijn dat je niet kan hoofdrekenen, dat is mijn excuus. Ik ben altijd bang om te weinig te geven, en daarmee de ober te beledigen. Of juist teveel, waardoor je weer als dom of naïef bestempeld wordt. Bovendien vind ik het vervelend als een barman automatisch een fooi verwacht als je gewoon een kop koffie bij hem bestelt. Dat is toch gewoon zijn werk? Dat is vast mijn Nederlandse nuchterheid. Ik vind het ook vervelend als een fooi als vanzelfsprekend gezien wordt in het buitenland. Maar gelukkig ben ik als echte Hollander helaas niet op de hoogte van dat soort plaatselijke gebruiken.

De kwaliteit van eten en drinken schijnt overigens helemaal niet van invloed te zijn op de hoogte van de fooi. De zon wel. Bij mooi weer geven mensen meer fooi. Maar dat ligt voor de hand. Een gratis tip voor als je in de horeca werkt: teken een zonnetje op de rekening. Mensen geven dan twee keer zo vaak fooi en het percentage fooi stijgt met 10%. En dat is zowaar wetenschappelijk bewezen.

Morgen om 16:00 uur opent wethouder dr. Paul Depla in de Molenstraat de ‘Nacht van de Fooi’. Deelnemende horecagelegenheden doneren hun fooi die tijdens de Nacht van de Fooi wordt opgehaald aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten in arme landen. De Nacht van de Fooi vormt daarmee een brug tussen uitgaan en werken aan een betere en eerlijkere wereld!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 2 reacties gegeven op “Fooi”

  1. geert zegt:

    Voor mij is ‘een fooi geven’ een manier om niet met al dat kleingeld in mijn zak te hoeven lopen. Ik rond gewoon af.

  2. Marcus C zegt:

    Personen die er van tevoren al uitgaan dat ze fooi krijgen krijgen van mij niks, zoals bijvoorbeeld uitsmijters die al met hun Gorillahanden open klaar staan.

    Ik geef vrijwel overal fooi, omdat ik het bijvoorbeeld ook lullig vind dat wanneer ik 9,98 moet betalen, ik moet wachten op die 2 cent.
    Ik weiger principieel fooi te geven als het niet te vreten was, of de bediening lomp en de service slecht is.