G-hockey in Nijmegen

28 mei 2009 door Ingrid de Bruijn

D’Almarasweg gistermiddag: op weg naar de training.

In de zestiger jaren wilde een van mijn zussen met een klasgenoot mee gaan hockeyen. Dat ging niet door. Met haar bescheiden afkomst kwam zij niet door de toenmalige Brabantse ballotage. Dat soort dingen uit het verleden kunnen lang doorwerken.
Een klasgenoot van mijn zoon vroeg eind jaren 90 of hij niet mee wilde gaan hockeyen. Beide jongens zijn verstandelijk beperkt.

Ik besloot met mijn zoon een kijkje te gaan nemen bij NMHC. De enthousiaste begeleiding had ons meteen in de gaten, en prompt kreeg hij een stick in zijn handen. Doe je gezellig mee? Dezelfde dag nog kwam de vraag, of hij ook mee ging naar de Landelijke Kampioenschappen in Amstelveen? Zelden stoten startende sporters zo snel door, dacht ik nog.
Gezelligheid, respect en de kans om te groeien bestempelen de sfeer bij trainingen en wedstrijden van de g-hockeyers. Al jaren treft mij de vanzelfsprekendheid, waarmee de club deze groep opneemt. Een schril contrast met het vroegere ballotagetijdperk bij elitaire sportclubs. In het Nijmegen van nu bewegen gehandicapte spelers van heel jong tot jongvolwassenen zich met gemak tussen de andere teams. En regelmatig assisteren andere spelers bij de trainingen van de gehandicapten. Dat naast de van SUV’s uitpuilende parkeerplaats. Niet een ambiance, waar ik me ons voorheen voor had gesteld.

In onze regio hockeyen lichamelijk gehandicapten bij Union, in teams zonder en teams met rolstoel. Hun NK viel samen met dat van de verstandelijk gehandicapten. Ik herinner mij bijzondere ontmoetingen op die toernooien.

Op 14 juni gaan twee NMHC g-teams naar de landelijke kampioenschappen in Utrecht. Al jaren vanzelfsprekend.
En op 24 oktober viert NMHC het vijftienjarig bestaan van het Nijmeegs g-hockey. Voor een feestelijk toernooi komen op die dag verstandelijk beperkte hockeyers uit het hele land naar de d’Almarasweg. Dankzij de vrolijke inzet van vele vrijwilligers wordt het hockeyterrein die dag omgetoverd tot een gezellig en sportief feest. Voor sponsoren een mooie kans om goodwill te kweken, en aan maatschappelijk ondernemen te doen! Zij kunnen zich van harte melden. Zegt het voort! Nijmegen kan over vijf maanden een bijzondere dag mogelijk maken.

Wie wil komen kijken, zal ogen en oren tekort komen. Meer en minder begaafde hockeyers, allen met inzet naar vermogen. Pure sportbeleving, zonder een spatje agressie, met gigantisch respect voor de tegenstander. Kom daar maar eens om op het gemiddelde sportveld.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 6 reacties gegeven op “G-hockey in Nijmegen”

 1. Marcus zegt:

  >>>Pure sportbeleving, zonder een spatje agressie, met gigantisch respect voor de tegenstander. Kom daar maar eens om op het gemiddelde sportveld….
  …..Gezelligheid, respect en de kans om te groeien bestempelen de sfeer bij trainingen en wedstrijden

  ——-

  Ahum, mooie worden Ingrid, maar ja….ik speelde in 2003 een seizoen bij de trimmers NMHC en was inval bij de veteranen C.
  veel plecier gehad, leuke mensen ontmoet.

  Met mijn bescheiden afkomst geen enkel probleem gehad tussen de grootendeels tandardsen en advocaten.

  (dronken-hockeykakkers zijn trouwens net zo erg dan Hells Angels in een hardrockkroeg, vergis je niet haha :) )
  Maar serieus even, NMHC had me toen verwelkomt met een mooie brief dat ze me een mooie tijd, plecier en vriendschap toewensen, mooie worden.
  Eerste tijd ging het geweldig, toen kwam daar opeens zo maar uit het niets, een onnozel figuur opdagen (Charl was zijn naam) die het leuk vondt mensen te kwetsen.
  Tijdens wedstrijd de hele tijd beledigende opmerkingen maken tegenover de tegenstanders.
  Toen ik tijdens 2 tegen 2 opwarm-schieten niemand vondt riep hij ivm met Duitse afkomst dwars over het veld "Misschien heeft ie geen vrienden"

  Ik moest me beheersen, de avond was wel verpest want er kwamen nog meer van dit sort opmerkingen.

  ik dacht; "we zijn toch hier bij de hoger opgeleiden, zoiets verwacht je eerder bij een voetbal-volksbuurt club.
  Zo ging dat week voor week.

  Vele mensen storden zich aan hem, niemand deed iets.

  Ikke wel, klacht indienen bij de trainer.

  Wordt afdgedaan met "stel je niet zo aan" of hij bedoelt het niet zo….

  Vreemd vondt ik dat, de helft van ons team moest scheldkanonade incasseren,
  de meesten konden ermee omgaan en hebben hem geïgnoreerd, gevoelige mensen ertegen hadden daar erg last van.

  Later kwam ik erachter dat deze figuur een computergenie is die voor de hele club klust.
  "Als je een probleem hebt met je pc moet je bij Charl zijn".
  Nu snapt ik hem, zo gaat het bijna ovceral; "het maakt namelijk niets wat wat iemand doet, maar wie".

  Ja, het respect was hier heel ver te zoeken, de intentie mensen van het plecier te beroven konde zo maar…boeide niemand.

  Heb dan maar mijn lidmaatschap opgezegt.

 2. Anouk zegt:

  Pestkoppen heb je overal Markus.
  2003, lang geleden en het zit je nog dwars.
  Kijk, pesten geeft een machtig gevoel, heb je nodig om je goed te voelen.
  Het zegt niets over jou, alles over de ander.

  Beëindiging van het lidmaatschap wasn verkeerd signaal.

 3. marceldebets zegt:

  Ik zie het verband niet zo heel erg met gehandicaptensport, Marcus.

 4. Jack zegt:

  @ Marcel
  Ik wel! ;)

 5. Ingrid zegt:

  Marcus heeft een sleutelwoord gebruikt: kwetsen. Bij het Nijmeegs g-hockey kwetst niemand een ander. Sowieso niet bewust. En iedereen is erg alert op gedrag wat wel kwetsend zou kunnen ovekomen. Deze club is de eerste niet professionele gelegenheid waar ik de moed heb gevonden om mijn kwetsbare zoon heen te rijden, vanaf de parkeerplaats zelfstandig verder te laten lopen naar zijn ding, en hem na een uur training weer op te halen. Gaat al jaren goed.