Glas

26 december 2009 door Vincent Cantrijn

Het glazen plafond. Regelmatig duikt deze term op als metafoor voor de schijnbare beperking voor vrouwen om door te stoten tot de top. Hannie Kunst heeft daar geen last van. Het glazen plafond geldt niet voor haar. Ze heeft alle mannen binnen de Nijmeegse PvdA achter zich gelaten en staat fier op nummer 1 op de lijst voor de komende verkiezingen. Een vrouwtjesputter dus. Toch kijkt Hannie de laatste dagen wat glazig uit haar ogen. En dat is de schuld van Stijn Verbruggen. Die heeft het idee gelanceerd om het Glazen Huis van radio 3FM volgend jaar naar Nijmegen te halen. Hannie ziet het helemaal zitten. Glazen plafond, glazen vloer, glazen zijkanten; laat maar komen dat Glazen Huis.

Het Glazen Huis past volgens Hannie in het anarchistische karakter van Nijmegen. Dat moet ze nu niet te hard roepen, want dat zou de echte anarchisten op het idee kunnen brengen om de hardheid van het glas te komen testen. Dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling. Ik ben het overigens wel met Stijn en Hannie eens; laat maar komen dat Glazen Huis. Positieve reuring in de stad in de donkere dagen voor Kerstmis kan nooit geen kwaad. Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet. Er zijn meer glazen kapers op de kust, dus moet er een Bidboek gemaakt worden. Dat is voor Hannie kippetje – eitje. Geboren en getogen in het protestantse Noorden van Nederland hoef je haar niks wijs te maken hoe een goed gebedenboek er uit ziet. Het zou zo maar kunnen, dat ze over een paar maanden naast Chantal Teunissen in het College zit. De Roomsen hebben ook wel kaas gegeten hoe een beetje gebedsboek er uit ziet. Soms is een rooms – rode coalitie zo gek nog niet. Ik raad de dames aan hier niet al te lichtzinnig mee om te gaan. Er moet ook nog een Bidboek gemaakt worden om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018. Doe het dus in een keer goed, dan hebben we daar lang plezier van .
Het Glazen Huis als versterking van het Mariken Winterfestival. Ik zie het helemaal voor me. Misschien dat dit leidt tot het definitief naar de stort brengen van die rare schaatsbaan, die momenteel op het Valkhof ligt. Stroeve platen zijn het, die onder het mom van energiezuinig groen ijs aan elkaar zijn gepuzzeld. Daar wordt de kluit ijskoud belazerd. Volgend jaar wil ik weer ijs zien; zo hard als glas.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 5 reacties gegeven op “Glas”

 1. wim zes zegt:

  Steek je nou veel energie in dit soort flauwekul?

 2. Ha Vincent!
  Graag wens ik jou en de jouwen alle goeds voor 2010!
  Met een pleidooi voor een gezamenlijk vuurwerk op de mooiste plek van Nijmegen waar we dan dan het glas heffen op een spetterend Nijmegen!
  Tot ziens, Thea

 3. Noviomagicus zegt:

  Het Glazen Huis past schitterend op het Stationsplein! De boven- en achterkant staan er al.
  Ik vind het een beetje een actie met een luchtje, want de eigenlijke reden van Nijmegen is natuurlijk haar eigen goede doel. Dan zou ik zeggen: verzin liever iets nieuws, dat nog beter is dan het Glazen Huis. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?

 4. mario van limburg zegt:

  Glazen huis? glashuis dat hebben we toch al jaren!.

  Ik blijf het hele concept vaag vinden.

  Van mij hoeft het niet.