Het nieuwe Doornroosje, een hedendaags sprookje?

29 mei 2009 door Ron van der Goor

beuningen_vlag.jpg Zoals ik ooit al op deze site aankondigde, heb ik het voorbeeld van een alleszins respectabel aantal Nijmegen Centraal-collega’s gevolgd en heb ik, na op de kop af twee jaar in een tussenpausflat in Meijhorst te hebben gewoond, Nijmegen gemeente Nijmegen verruild voor het qua huizenprijzen knipvriendelijkere Beuningen. Net als de frisse lucht in de Ardennen is ook deze verandering even wennen. Waar in Meijhorst eigenlijk nooit iets gebeurde dat het daglicht niet verdragen kan, werd binnen een week na intrek in onze nieuwe woning de snackbar om de hoek, die tijdens het klussen en schilderen al een beetje onze snackbar geworden was, gewapend overvallen. Voor zover ik weet is er hier evenmin een dorpsgek die gewapend met raadsbesluiten ten strijde trekt tegen straatnaambordjes-met-spelfout als “Maisveld.” Wat mijn vrouw en ik zeker niet zullen missen is onze – hoe zal ik het netjes uitdrukken – moeizame, maar godzijdank veryolanthecabauvankasbergende relatie met woningcorporatie Portaal, wier serviceverlening nog tal van uitdagingen aan haar werknemers biedt.

De binding met Nijmegen die ik de afgelopen twee jaar heb opgebouwd zal ongetwijfeld standhouden, al was het alleen maar omdat ik graag in Doornroosje kom en ik dankzij een beetje van mezelf en een beetje van Novio de file voor de Waalbrug weer 3620 mm langer heb gemaakt.
En nu ik toch een, al zeg ik het zelf, nogal kek Waalbruggetje naar Doornroosje heb gebouwd: omdat het vanuit Beuningen toch wat je zegt een kolere-eind fietsen is naar de Groenewoudseweg, bracht het nieuws dat de weg eindelijk vrij is voor de nieuwbouw van Doornroosje bij het centraalstation een niet mis te verstane grijns op mijn gelaat. Als alles volgens plan verloopt zou ik al in 2013 op de plek van het voormalige TPG-gebouw kunnen gaan meeblèren met Alex Kapranos (in 2010 uit Franz Ferdinand gestapt wegens een “verschil van inzicht” met de overige bandleden), Wildebeast Balloon (het 34ste hobbyprojectje van Arctic Monkeys-voorman Alex Turner), Wovenhand (de Lenny Kravitz van Doornroosje) en The Vomiting Sombreros (afrostonerfolkglitchnu-jazz uit Milton Keynes). Maar Portaal dreigt zich jammer genoeg met de realisatie van het nieuwe gebouw te gaan bemoeien. Gezien onze ervaringen met deze tent (twee maanden, circa tien telefoontjes en een klachtbrief van vier kantjes doen over het vervangen van twee kapotte ruiten in het trappenhuis) zou het dan wel eens net zo gemakkelijk kunnen dat de opening van het verse Doornroosje tot mijn pensionering (als het aan Balkenende ligt in 2039) een sprookje blijft.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 7 reacties gegeven op “Het nieuwe Doornroosje, een hedendaags sprookje?”

 1. D-n Eeuwige Student zegt:

  Gelukkig blijven weinig grijzende midlifers in Nijmegen wonen. Het houdt de stad scherper, interessanter, jonger. Veel plezier in Beuningen.

 2. Marcus zegt:

  Het gaat hard. Ineens gaat de tijd heel snel, daar kom je nog wel achter.Even ademhalen en vervolgens ben je al 40 en krijg je grijs haar …let maar op Eeuwige Student ;)

 3. Nou, D-n Eeuwige Student, ik help je hopen dat je al 247 jaar staat ingeschreven voor een huurhuis in Nijmegen of dat je later als je groot bent een moddervetbetaalde baan krijgt aangeboden, anders drink ik over een jaar of twee? drie? graag een biertje met je in de Vrijboom.

 4. D-n Eeuwige Student zegt:

  Het kan ook anders. Ik sta sinds m’n eindexamentijd (‘97) ingeschreven in oa Utrecht en Nijmegen. Toen was al duidelijk dat dat nodig is. Ondertussen woon ik klein maar lekker centraal, en zeur ik er niet over. Hoeft ook niet, want met 12 jaar inschrijftijd kom ik niet in Beuningen, Houten, Lunetten of Wijchen terecht.

  Dat gezeur in de buitenwijken is dus ook lekker boeien. Wat heeft bv Novio of Portaal zo slecht gedaan? Investeren in glasvezel en nieuwe bussen, is dat slecht? Die 8 weken wachten op 2 nieuwe ruitjes zijn niet bepaald Wit-Russische toestanden. Misschien kun je es buiten de voordeur kijken om te beseffen hoe goed je het hebt. En zeur dan over dingen die echt nodig moeten verbeteren. NEC bijvoorbeeld :P

  PS: Hoe maak je vanuit Dukenburg of Beuningen de file voor de Waalbrug langer? Je gaat via Ewijk neem ik aan?! Ben blij dat bussen niet zo omrijden, haha.

 5. Gien zegt:

  @Ron: zwaar overdreven, je beschrijving over de inschrijftijd. Ik heb een geweldig apartementje, vlakbij het station en de stad en ik stond slechts 6 jaar ingeschreven…
  Portaal is ook mijn huisbaas en ik heb daar beslist geen klachten over. Misschien heeft het te maken met de manier waarop ze worden benaderd?

 6. Bolus zegt:

  @Gien,

  Soms kun je mazzel hebben, krijg nu maar een vriendin en wop 2 kindjes, oohohoooho, flatje te klein en geen genoeg inkomen om een huis te kopen, inschrijftijd is gelijk aan woonduur….
  Zie maar eens een eengezinswonig te krijgen, piep je wel anders. Veel sociale eengezinswoningen worden tegenwoordig bezet door alleenstaanden door het afschaffen van de woonvergunning. En overal lees je berichten dat de woningmarkt hartstikke dicht zit. Rara hoe zou dat nu toch komen?

 7. nivelan zegt:

  @Bolus

  "Rara hoe zou dat nu toch komen?" Doordat iedereen maar wat jammert en zeurt, ipv een beetje nadenken en je eigen pad kiezen? In jouw voorbeeld bv heb je 2 volwassenen die beiden een inschrijftijd hebben. Is geen van beide voldoende, pech, dan hou je ‘t kleiner (huurhuizen in NL zijn de grootste in Europa trouwens) of je zoekt ‘t op de privé-markt. Of bv net over de grens in Duitsland. En als je echt te krap woont etc heb je kans op ‘urgentie’ om het zo op te lossen.