Massale Uittocht

20 juni 2008 door Francis Herbers

1213948625NMassale_uittocht.JPGIn 2020 woont 1/5e deel van Nijmegen in de waalsprong las ik op internet. Dat vind ik best veel. Als ik anno 2008 vertel dat ik in Oosterhout woon, kijkt de gemiddelde Nijmeegse stedeling me vaak met een wazige blik aan. Waar?

…in Brabant? Nee, Oosterhout, je weet wel, aan de andere kant van de Waal. O, in dat bungalowpark! Ik weet eigenlijk niet of mensen dan het nabijgelegen recreatiepark Tergouw bedoelen of dat de bouwstijl van Oosterhout ze doet denken aan een vakantiepark. Ik vat het positief op en besluit dat ik inderdaad 365 dagen per jaar het vakantiegevoel heb door hier te wonen. Ik denk dat de meeste stedelingen gewoon de voordelen niet kennen van zo’n fijne en rustige woonplek in een leuk huis met meer dan genoeg gratis parkeerruimte voor de deur. Ja, dat moet het haast wel zijn. Ach, ik begrijp het wel hoor. Ook ik was ooit onwetend. Uit de kroeg je bed in rollen in het centrum, lekker centraal naast het station, hip in Oost, ik heb er allemaal gewoond sinds ik jaren geleden naar Nijmegen ben gekomen. Maar zo fijn als ik hier woon was het nooit. Ach, de tijd zal het leren. In 2020 is in ieder geval 20% van Nijmegen wijzer. Als je maar lang genoeg wacht, krijg je vanzelf gelijk, zei mijn vader altijd.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 28 reacties gegeven op “Massale Uittocht”

 1. Hé meis,

  Gefeliciteerd met je eerste bijdrage alhier! En nog wel over ons mooie Oosterhout. Ik sluit mij helemaal bij je aan. Maar ehm… eerlijk is eerlijk, ik vind het hier heerlijk rustig dus laat die uittocht maar uit blijven -;)

  Chantal

 2. Rob Essers zegt:

  @Francis Herbers: De Waalsprong heet sinds het Raadsbesluit d.d. 23 augustus 2006: Nijmegen-Noord. Als je in 2008 vertelt dat je in Oosterhout woont, heb je het blijkbaar over één van de wijken in Nijmegen-Noord. De wijknaam Oosterhout is op 25 oktober 2006 door de gemeenteraad vastgesteld (per 1 januari 2007).

  De woonplaats waarin jij woont heet volgens het Raadsbesluit d.d. 18 oktober 1995: Oosterhout gemeente Nijmegen (per 1 januari 1996). Als je zegt dat je in Oosterhout woont, zet je mensen – al dan niet bewust – op het verkeerde been. Je woont immers niet in de woonplaats Oosterhout, maar in Oosterhout gemeente Nijmegen.

  Deze woonplaatsnaam heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. Voor de invoering van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen moet het gehele grondgebied van de gemeente Nijmegen in een of meer woonplaatsen worden ingedeeld. Op 29 november 2006 heeft de raad de opdracht gegeven om een voorstel voor te bereiden met twee woonplaatsnamen: Nijmegen en Lent gemeente Nijmegen. Dit onzalige raadsvoorstel laat nog altijd op zich wachten.

 3. marceldebets zegt:

  Tja, Francis, ik was vergeten je te waarschuwen voor Rob… :-)

 4. Anton Bierens zegt:

  Op dat citaat uit wéér een of ander gemeentebesluit kon je natuurlijk wachten.
  Overigens zal er de komende jaren nog flink doorgebouwd moeten worden om zo’n 40.000 mensen te huisvesten in de polder. Da’s de helft van wat er bijvoorbeeld in Leidsche Rijn gebouwd wordt. Die nieuwbouwveldjes in Lent en Oosterhout (of: Nijmegen-Noord voor wie het wat kan schelen) zullen dan nog fors groter moeten worden.

 5. ralphniels zegt:

  @Rob: je kunt toch ook best zeggen dat je in X woont als X een wijk (of een straat of een land) is?

 6. Rob Essers zegt:

  @… voor wie het wat kan schelen: De foto is gemaakt in Ressen gemeente Nijmegen. De wijk Oosterhout in de woonplaatst Oosterhout gemeente Nijmegen is zelfs in de verste verte niet te zien!

 7. Rob Essers zegt:

  @Ralph Niels: Dat kun je zeggen, maar verwacht niet dat anderen altijd begrijpen wat je bedoelt.
  Het merkwaardige verschijnsel doet zich voor dat inwoners van de gemeente Nijmegen niet altijd weten hoe hun eigen woonplaats heet…

 8. ralphniels zegt:

  @Rob: Ik ben blij dat ik in Cuyk woon, dan :-p

 9. Anton Bierens zegt:

  @Rob Essers:
  Ja, gezien vanaf het keizer augustusplein te Ressen-West, Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Nederland, Aarde, Melkweg, Heelal. Om precies te zijn.
  Ik zweer het je; geen Nijmegenaar die nú nog verdwaalt.
  Wacht…ik schrijf het nummer van het raadsbesluit nog ff op, mocht er onderweg naar gevraagd worden.

 10. Rob Essers zegt:

  @Ralph Niels: Waar ligt Cuyk??? Ik ken wel de woonplaats Cuijk.:-p Of woon jij in Cuijk of in één van de andere zes woonplaatsen in de gemeente Cuijk?

 11. Melig zegt:

  Cuykcuijkkuijkkuik…kuikentje.

 12. @Francis: Tussen de raadsbesluitenbedrijven door wil ik je nog even feliciteren met je eerste stukje op Nijmegen gemeente Nijmegen Centraal!

  @Rob: "Als je in 2008 vertelt dat je in Oosterhout woont, heb je het blijkbaar over één van de wijken in Nijmegen-Noord."
  Op "één" horen géén accents aigus. Dat hoeft alleen als er verwarring kan ontstaan tussen het telwoord een en het lidwoord een.

 13. ans schoorlemmer zegt:

  Hé Francis!
  Wat leuk, een stukje schrijven op deze site! Ik zal hem bij mijn favorieten zetten, dan vergeet ik hem niet! Fijn dat je zo lekker woont i.e.g.
  Groetjes,
  Ans Schoorlemmer

 14. Rob Essers zegt:

  @Ron van der Goor: Misschien bedoelt de ander wel Oosterhout Gld in de gemeente Overbetuwe of Oosterhout NB. Jouw veronderstelling dat in alle gevallen Oosterhout gemeente Nijmegen bedoeld wordt, lijkt mij niet terecht.

  In mijn reactie heeft één uitspraaktekens gekregen omdat het mogelijk is het telwoord één in deze zin foutief te lezen als een onbepaald lidwoord een. Ik houd er nu eenmaal niet van om de lezers op het verkeerde been te zetten!

 15. Rutger zegt:

  En toch blijf ik stand houden bij mijn paleisje in Oost, waarbij ik kan hinkelen naar ‘t centrum en alle supermarkten en al dat soort dingen!

 16. Berrie Needhamerstandige vader heb jij, zeg!

 17. Jord zegt:

  @Rob: Op een site als nijmegencentraal.nl lijkt het mij onwaarschijnlijk als mensen denken dat het over gemeente Overbetuwe gaat. Desalniettemin wel goed hoor dat je duidelijk blijft ;)

 18. vincent cantrijn zegt:

  @ Gerard: Berry Needham? Een raadselachtige opmerking.

 19. @Vincent: Ja, dat vond hij zelf ook. Hij begreep niet hoe die naam uit zijn adresboek in de tekst kwam. Hij wou zeggen: ‘verstandige vader heb jij, zeg!’ Aan zijn achternaam kun je zien dat de reactie van mijn vader afkomstig is. :-)

  En verder @ mensen die denken dat deze website een raadsbesluit is met teksten die volledig correct moeten zijn: ik heb een echte ervaring uit de praktijk opgeschreven en ik vind het een beetje opmerkelijk om van iemands ervaring te zeggen dat hij niet correct is. Verder ga ik er maar niet op in.

 20. Rob Essers zegt:

  @Jord: Francis Herbers heeft het in haar bijdrage óók over een recreatiepark in de gemeente Overbetuwe.

  @Francis Herbers: Gelukkig voel ik mij niet aangesproken! Ik twijfel geen moment aan jouw ervaringen met mensen die niet begrijpen wat je bedoelt als je zegt dat je in "Oosterhout" woont.

  Zolang "verkeerde" namen gebruikt worden in de veronderstelling dat anderen je wel begrijpen, ontstaan misverstanden. In een situatie waarin iedere seconde telt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben…

 21. Adie de Kruif zegt:

  hai Francis,

  Proficiat met je eerste bijdrage. Het geeft al veel discussie, zelfs al op de vroege zaterdagmorgen!
  Ik kan alleen maar zeggen dat de wijk waarin jij woont, rust uitstraalt en prettig ‘aanvoelt’. Succes met de vervolgartikeltje. Grtjs, Adie

 22. "Ik twijfel geen moment aan jouw ervaringen met mensen die niet begrijpen wat je bedoelt als je zegt dat je in "Oosterhout" woont."

  Spreek voor jezelf, Rob.

 23. Rob Essers zegt:

  @Ron van der Goor: Voor wie zou ik anders moeten spreken?

 24. jose.keultjes@chello.nl zegt:

  Hoi Francis,
  Leuk stukje,en ik sluit me erbij aan als inwoonster van oosterhout gemeente nijmegen noord! en dat geneuzel over die plaatsnaam, och binnen kort heet het gewoon gemeente gelderland.

  Grtjs José

 25. Mien Peters zegt:

  Nijmegen? Gemeente Waoterkwetier!

 26. @allen…Goh, ik wist niet dat mijn reactie -;) zoveel teweeg bracht. Ik kan het bijna niet laten om nog wat kolen op het vuur te gooien:

  We kunnen discussieren (ik heb even geen zin in leestekens, excuse me)over het juiste gebruik van de naam of… (en dat lijkt mij als inwoner van Oosterhout gemeente Nijmegen zinvoller) over de meest gebruiksvriendelijke benaming van deze geweldige nieuwbouwwijk -;)

 27. Rob Essers zegt:

  @Chantal Bakker: Is Oosterhout geen gebruiksvriendelijke benaming voor deze nieuwbouwwijk? De discussie zou moeten gaan over de woonplaatsnaam. Dat is een belangrijk onderdeel van ieders adres.
  Als de woonplaatsnaam Oosterhout gemeente Nijmegen wordt gewijzigd in Nijmegen, moeten ook de straatnamen Groenestraat, Molenweg, Nijverheidsweg en Verbindingsweg worden gewijzigd. De naam Kaneelstraat is al vervangen door Kruidenstraat (alleen het straatnaambord laat nog op zich wachten).

 28. peter zegt:

  Elke plek heeft zo zijn voor en nadelen om te wonen. Ik woon zelf in Berg en Dal, je kunt hier ook nog prima je auto onbetaald kwijt. En je woont hier midden tussen de bossen in. Met de fiets ben je ook zo in het centrum en er rijd 4 keer per uur bus naar centrum Nijmegen.