« Nijmegen is ziek
  » Gladheidbestrijding

Bibliotheek Bottendaal

Dinsdag 25 Januari 2005
Kunst en cultuur | door Ralph Niels

Ongeveer een half jaar geleden verscheen op deze site een boos stukje over het verdwijnen van Bibliotheek Bottendael. Volgens de auteur van het stukje ging de gemeente niet goed om met de bezuinigingsmaatregel die door de Openbare Bibliotheek Nijmegen werd genomen.

Afgelopen weekend bereikte mij het nieuws dat de vestiging weer open gaat, en ik moest meteen weer aan dat stukje denken: “een rare bezuinigingsmaatregel, als je eerst een vestiging sluit, en hem dan een half jaar later weer opent. Dat kan alleen maar extra geld kosten”, dacht ik.

Toen las ik verder. De te openen bibliotheek in Bottendaal is helemaal geen vestiging van de Openbare Bibliotheek. Nee, het is een autonome vestiging. De boekencollectie van de “oude” Bottendaalbieb werd destijds (als de plannen tenminste ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd) overgenomen door basisschool De Driemaster, en diezelfde school heeft nu weer een echte bibliotheek op poten gezet: Openbare (Jeugd) Bibliotheek Bottendaal. Volgens het laatste nieuws op de genoemde website heeft men inmiddels ook al een heuse bibliothecaris weten aan te trekken.

Mooi initiatief hoor! Een bibliotheek opzetten voor de kinderen uit de buurt, en de gemeente schijnt er nog achter te staan ook (of er ook subsidie wordt verstrekt heb ik niet kunnen ontdekken, maar het vorige stukje in mijn gedachten houdend kan ik me dat bijna niet voorstellen... toch?).

Toch blijft het een beetje gek, zo'n losse bibliotheek.

kareldegrote (URL) - 25 01 05 - 15:23
Zie link: Dit vind helemaal niemand leuk. Behalve de kids in Bottendaal dan…. en de actievoerders misschien, een beetje….


Pieter (URL) - 25 01 05 - 16:03
Wat een onzin om hier een subsidie voor te verstrekken. Ik vind eerlijk gezegd dat Nijmegen wel erg veel bibliotheken heeft. Ik snap ook niet waarom er nog een bibliotheek aan de Tweede Oude Heselaan zit. De vestiging in het centrum is toch dichtbij.

Overigens is er natuurlijk niets mis met eigen initiatieven, zolang zo’n initiatief zichzelf maar kan bedruipen.

Ik krijg overigens wel een beetje een VVD-gevoel over me heen met deze mening. Ik moet geloof ik op gaan passen niet te ver-rechtsen.


matthijs (URL) - 25 01 05 - 19:49
Zal ik je nog eens een duwtje naar rechts geven, dan? Met het filiaal in de Bottendaal (1 1/2 kilometer van de Marienburg!) hebben we netzoveel bibliotheekfilialen als Amsterdam.

Subsidieren van de Bottendaal is weggegooid geld, vinnik.


Ralph - 26 01 05 - 09:14
Maar let wel: ik weet dus niet of er subsidie wordt gegeven. Ik weet enkel dat de gemeente het initiatief steunt. Hoe dat gebeurt weet ik niet.


Lei - 28 01 05 - 12:01
Lijkt me beter om aan de overkant van de Waal een nieuwe bieb te bouwen, in plaats van meerdere bibliotheken zo dicht op elkaar…


Willem Huberts () (URL) - 23 02 05 - 11:34
‘Toch blijft het een beetje gek, zo’n losse bibliotheek.’ Hier een reactie van mij (Willem Huberts), directeur van de bibliotheek Nijmegen. Ja inderdaad, dat is behoorlijk gek. Nog gekker is dat ik het vroegere filiaal Bottendaal heb moeten sluiten omdat de wethouder ons onvoldoende subsidieerde. Daar was de wijk het niet mee eens en die heeft de wethouder voor hun karretje weten te spannen. Typisch geval van ‘nimby’: not in my back yard. De bibliotheek Nijmegen moet bezuinigen, maar niet in Bottendaal – vinden de Bottendalers. Waar het geld dan wel vandaan moet komen inteesseert hen blijkbaar niet. Wenu: dat geld komt uit het budget van de bibliotheek Nijmegen (heeft de wethouder besloten!) die daarom op andere vestigingen de dienstverlening gaat afbouwen. Minder openingsuren, minder collectie. Samenvattend: er gaat geld van achterstandswijken naar Bottendaal (dat geen achterstandswijk meer is). Prima prestatie van een zich links noemend college, toch?


Erik () - 10 11 05 - 16:07
Beste bezoekers. Bovenstaande reacties heb ik tot mij genomen en met enige verbazing gelezen.
Op ongenuanceerde of niet gemotiveerde opmerkingen, ga ik niet eens in. Wat opvalt is dat er alleen maar gesproken wordt over subsidie en geld… geld… en tja vooral geld. Vergeten wordt m.i. het doel en belang van een bibliotheek in de wijk en de toegankelijkheid voor het ‘lezende’(lees hier jeugdige) publiek. Niet alleen blinkt de Bottendaal bib uit in knusheid en persoonlijk contact / advies (en zijn hier ‘gelukkig’ de betaalautomaten ondenkbaar) ook durf ik te beweren dat door het bestaan van deze bibliotheek (naast de school) door de kinderen uit de wijk veel meer en met plezier gelezen wordt. En däär gaat het nou precies om!
Om lezen; lekker veel lezen en dat heeft kennelijk meneer Huberts (directeur) nog niet helmaal in de gaten… Toegankelijkheid – kindvriendelijkheid en plezierig lezen… in plaats van geld / en politiek gekonkel. Dät heeft Bottendaal zeer goed in de gaten. Kom zelf maar eens kijken Willem; vast nog nooit gedaan!


Mariska - 10 11 05 - 17:36
Nou Erik, dat vind je vanuit Bottendaal op nog geen 10 minuten fietsen in de mooiste bibliotheek van Nijmegen.
Als je het nu gehad zou hebben over Lindenholt of Dukenburg zou ik je verhaal volstrekt hebben ondersteund.
Nu vind ik daarentegen dat jullie Bottendalers je ogen uit je hoofd moeten schamen.


Mariska - 10 11 05 - 17:38
Sorry: het moet natuurlijk de mooiste bibliotheek van Nederland zijn.