Soep

28 juni 2008 door Vincent Cantrijn

Afgelopen week verklaarde wethouder Hannie Kunst, dat er in de ringstraten best wel een lunchroom bij mag komen. De werkgelegenheid aan de singels en in de ringstraten neemt toe en al die noeste werkers moeten tussen de middag natuurlijk wel eten. Dus is uitbreiding met een lunchroom horecatechnisch verantwoord. Ik heb nog nergens gelezen, dat er tussen de middag talloze makelaars, advocaten en juristen met een boterhammetje in de hand door de ringstraten lopen te dwalen, omdat er voor hen geen plaats meer is in de bestaande eetgelegenheden in de stad. Maar goed; de verantwoordelijke lunchroomambtenaar op het stadhuis zal de schijnbare onbalans tussen vraag en aanbod ongetwijfeld haarscherp in beeld hebben.

Dit is nu voortschrijdend inzicht. In maart 2003 lanceerde de gemeente het idee, om in het Stadhuis een lunchroom te beginnen. De hal werd verbouwd, omdat het Open Huis ging vertrekken. Een lunchroom was wel wat om de zaak te verlevendigen. Achterliggende gedachte was, dat burgers, ambtenaren en raadsleden zich hier in een informele sfeer met een Bossche Bol konden ontmoeten. Een rare gedachtekronkel. Alsof Raadsleden niet vooral buiten het stadhuis burgers zouden moeten ontmoeten. Maar goed. Het plan is nooit doorgegaan. Op de plaats waar de lunchroom zou kunnen komen zit sindsdien de gemeentelijke figuurzager. En de hal van het Stadhuis is al jaren zo dood als een pier. Ook in 2003 wilde Ton Hendriks een lunchroom beginnen in een vrijkomend markant pand aan Plein 44. Als Ton Hendriks zoiets wil, dan is er zeker een markt voor. Helaas; het mocht niet van de gemeente. Nieuwe horeca op Plein 44 was ongewenst en paste niet in het beleid. Weer zo’n rare gedachtekronkel, waardoor dit pand al 5 jaar een steen des aanstoots is met een uitstraling van lek mijn vestje. Maar ja; er zit in ieder geval geen lunchroom in; dat doemscenario is toch maar mooi voorkomen zullen ze op het stadhuis vergenoegd denken.
Nu er groen licht wordt gegeven voor de vestiging van een nieuwe lunchroom om de onbalans in de binnenstad tussen vraag en aanbod te verkleinen raad ik Hannie Kunst aan om deze theorie ook op andere gebieden toe te passen. Ik werk zelf op Kerkenbos en met mij duizenden anderen; de buren op de Brabantse Poort nog niet eens meegerekend. Allemaal even harde noeste werkers als in de binnenstad en op de singels. U zult van mij geen kwaad woord horen over de kwaliteit van de soep in onze kantine. Alle hulde, maar veel keus heb ik niet. Het aanbod van lunchrooms in Dukenburg en Lindenholt is niet veel soeps. De ongedeelde stad mag qua horeca schijnbaar blijven bestaan.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 6 reacties gegeven op “Soep”

 1. Ik ben het met je eens, Vincent. Ik heb jarenlang aan het Takenhofplein gewerkt en de enige optie was de Bakker Bart in WC Dukenburg. Verder zitten in datzelfde WC nog wat vage, donkere etablissementen die het woord ‘lunchroom’ niet verdienen en 2 Chinezen. En o ja, een viskraam. Dit magere aanbond ondanks het feit dat er in de buurt toch echt heeeel veeeel mensen werken. Die ook wel eens een zakenrelatie willen uitnodigen voor een zakenlunch. Zelfs ambtenaren willen wel eens netwerken onder genot van lekker eten. Volgens mij is er een hele grote markt voor een hip eetcafé waar je ook nog eens na het werk kan borrelen. Was dit A’dam geweest, was het er al lang geweest. Waarom zijn we in Nijmegen zo bang voor het zakelijke?

 2. In winkelcentrum Dukenburg is momenteel plek zat, dus laat maar komen dat hippe eetcafé! Volgens mij is nu de enige Dukenburgse gelegenheid waar je in een caféachtige sfeer kan borrelen het sportfondsenbad in Meijhorst (met de nadruk op -achtig!).

 3. marceldebets zegt:

  Ik wil niet klagen, maar mijn kantoor in het Bedrijvencentrum Groenestraat ontbeert ook de nodige zakenlunchwaardige horeca, tot in de behoorlijk verre – op loopafstand – omtrek.

 4. Pluk zegt:

  Is het niet zo dat Nijmegenaren en eigenlijk alle Nederlanders maar een beroerde lunchcultuur hebben? Het geijkte broodje kaas kun je ook prima zelf smeren. Met broodje kroket erbij heb je al een behoorlijk luxe lunch. Prima te krijgen op iedere straathoek.

  In de landen rondom Middelandse zee heeft men wel een echte lunchcultuur. Maar daar duurt je middagpauze ook uren. De Nederlanders moeten het doen met een bekrompen half uurtje.

 5. Het bestaat wel, in NL, maar gewoon niet in Nijmegen. In Utrecht zitten de eetcafé’s vol tijdens de lunch en de terrassen op de grachten ook met mooi weer. In het Goffertpark zou het niet misstaan, een mooi eetcafé á la Het Blauwe Theehuis in het Vondelpark. In Nijmegen vindt men het waarschijnlijk veel te wuft om buiten de deur te gaan lunchen.

 6. Zelfs waar ik werk in Arnhem, op een winderig terrein aan de rand van de stad, zit nog een (goedlopende) broodjeszaak met zakenfaciliteiten.
  Oftewel, altijd Nijmegen waar dit soort zaken ontbreekt…