Stadsbrug

21 januari 2010 door Rosalie Thomassen

egoin_speciale_nijmeegsche_boterkoekjes.jpgFoto:www.noviomagus.nl

Eindelijk werd deze week de mediastilte rondom de stadsbrug verbroken. Het ontwerp, de bouwer en de naam van de nieuwe stadsbrug zijn bekend. We kunnen verheugd uitkijken naar de realisatie van een nieuwe blikvanger voor de stad die als eerbetoon aan de heldhaftige bevrijders uit 1944 de naam ‘De Oversteek’ zal dragen. Het ontwerp vind ik persoonlijk goed bij de stad passen, vooral de gemetselde bogen vind ik een mooie verwijzing naar de traditie van steenfabrieken en ons rijke verleden. De bekendmaking brengt ons weer een stap dichterbij de eerste echte voetstappen op de nieuwe brug over de Waal. Dat zal weer een historisch moment worden, net als de opening van de inmiddels legendarische en vertrouwde Waalbrug in 1936. Kosten noch moeite werden toen gespaard om de opening van de toen nog grootste Europese overspanning feestelijk te omlijsten. Men bedacht een heus feestlied, vierde volop feest en gaf een feestgids uit, nodigde koningin Wilhelmina uit, en alle bakkers bakten voor de gelegenheid speciale E.G.O.I.N. boterkoekjes. Wat een feest zal dat geweest zijn!

Het is niet aannemelijk dat de opening van deze nieuwe brug net zo feestelijk zal verlopen als in 1936. Van geen brug naar een brug voelde toen als een enorme bevrijding voor de stad en dit bracht allerlei kansen met zich mee. Niet voor niets floreerde veel Nijmeegse bedrijven in de jaren ‘30, terwijl er wereldwijd een economische crisis heerste. Men stond alleen al bij het idee van een brug over de rivier te jubelen, zou je denken. Toch waren er ook toen negatieve geluiden van mensen die protesteerden tegen het verlies van groen en natuur. Er waren ook benedenstadondernemers die mopperden dat mensen voortaan naar de bovenstad zouden gaan om hun inkopen te doen. Het winkelgebied is door de komst van de Waalbrug inderdaad opgeschoven van beneden naar boven. Toch heeft de Waalbrug de stad uiteindelijk alleen maar goed gedaan, met uitzondering van het voor sommigen dagelijkse file-ergernis wellicht.

Juist die file-ergernis en de bereikbaarheid en doorstroming van Nijmegen moet verbeteren door de aanleg van een tweede brug over de Waal. De blijdschap rondom de aanloop naar de stadsbrug wordt aardig getemperd door de twijfel alom over de zin of onzin van deze brug. Veel partijen pleiten daarom voor doortrekking van de A73 noordwaarts. Inmiddels steunen ook alle grotere politieke partijen, behalve GroenLinks, het idee om bij het rijk opnieuw te gaan pleiten voor deze doortrekking. GroenLinks vertrouwt erop dat de stadsbrug en de verbreding van de A50 de bereikbaarheid voldoende zal verbeteren, dat verklaarde lijsstrekker Jan van der Meer hier recent nog. De twijfelaars menen dat de Stadsbrug juist meer verkeer zal aantrekken met als gevolg dat er meer autoverkeer door de stad gaat rijden. Om deze extra druk in de westkant van Nijmegen te ontzien, vinden zij doortrekking van de A73 nodig.

Bij een dergelijke verhitte discussie vind ik het altijd prettig om me niet te veel aan te trekken van het getouwtrek en met mijn eigen gezonde verstand nog eens na te denken over de kwestie en door mij het nieuwe traject alvast in te beelden. Helaas tempert dat ook bij mij de feeststemming. Mijn zorgen komen vooral door het feit dat de Stadsbrug zal aanhaken op de Energieweg en later de Neerboscheweg of Weg door Jonkerbos/Grootstalselaan. Deze wegen zijn nu al niet echt rustig te noemen en staan nu al met regelmaat helemaal vast, als dit belangrijke invalswegen gaan worden krijgen we hier dezelfde problemen die we op de St. Annastraat en Graafseweg al gewend waren. Verder kan ik mij goed voorstellen dat veel automobilisten geen zin meer hebben in de saaie en drukke brug bij Ewijk en fijn een afslag verder richting stad rijden en de mooie Oversteek kiezen, met als gevolg dat er juist meer autoverkeer door de stad gaat rijden.

Ik ben blij met een nieuwe brug en heb best zin in een feestje. Maar de stemming zit er nog niet echt in, dat is wel duidelijk. Over een paar jaar zullen we weten of er weer reden is tot koekjes bakken of dat het allemaal gebakken lucht is gebleken.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 3 reacties gegeven op “Stadsbrug”

 1. Wolfie zegt:

  Als de koningin maar niet bij de opening wordt uitgenodigd, want dan moeten er 2 stadsbruggen worden afgesloten ;)

 2. Noviomagicus zegt:

  Deze nieuwe brug is zeker nodig, al is het maar om West met Noord te verbinden. En het is niet dat ik graag meer asfalt wil – integendeel – maar de A73 zal vroeger of later zeker worden verlengd, daar ontkomt ook Beuningen niet aan als dat dorp straks zelf steeds meer hinder gaat ondervinden van vastlopende toegangswegen.

  Overigens ben ik ook over De Oversteek wel te spreken, vooral de deels gemetselde aanbruggen vind ik erg mooi.

 3. Bolus zegt:

  ‘t is wel duidelijk dat de site of server door ambtenaren beheerd wordt, retetraag!
  Afijn die brug had er eigenlijk ook 20 jaar eerder moeten liggen, wat dat betreft past het wel bij elkaar!