Surfin’ bird

16 september 2009 door Maerten Prins

2009juli0385B.jpg

Wat lees ik in de Brug? “PvdA-raadslid Stijn Verbruggen start op de website www.lelijkstevannijmegen.nl een zoektocht naar het lelijkste elektriciteitshuisje van Nijmegen.” Op zijn shame and blame website staat ook een foto van deze briljante vogel-grafitti. Mag dus niet. Moet weg. Vies. Lelijk. Jeetje Stijn, is er nou echt niks belangrijkers?
Gelukkig/helaas is de dader gearresteerd. In de Brug van 16 september staat dat de politie in de nacht van 27 op 28 juli de dader heeft gearresteerd. Dat is dus blijkbaar twee maanden lang onder de pet gehouden…
Persoonlijk vind ik het briljante kunstwerkjes (let op de voetjes). En een stuk beter dan zo’n saaie grijze kast. Maar nee, wat zegt Stijn? “Nijmegen staat vol met grijze kastjes voor stroom, telefoon, tv, internet, stoplichten etc. Vaak vol graffiti en troep. Lelijk!”. Nee, die grijze kastjes zijn mooi!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 38 reacties gegeven op “Surfin’ bird”

 1. Pluk zegt:

  Heel flauw. Juist omdat deze vogel lekker opvalt, is er een soort heksenjacht ontstaan. Prima voorbeeld van informele graffitikunst. En dat terwijl al die irritante taggers die verantwoordelijk zijn voor duizenden loze kreten door de hele stad gewoon hun gang kunnen blijven gaan.

  Het is vaak beter om niet te veel op te vallen in deze stad….

 2. Maerten zegt:

  "Barbertje moet hangen" was misschien een betere titel geweest …

 3. Het "is er nou echt niks belangrijkers"-argument begint wel een beetje sleets te raken. In het licht van de wereldwijde crisis, klimaatprobleem, hongersnood etc, kan ik als raadslid dan misschien maar beter helemaal niets meer doen.
  Los daarvan: wie de uitzending van Nijmegen1-tv bekijkt (link staat op de genoemde website), ziet dat het me niet zozeer om t vogeltje gaat. En die ziet dat ik ook niet pleit voor saaie grijze kastjes. Ik pleit juist voor het organiseren van mooiere kastjes. Ofwel door ze tegen de achtergrond weg te laten vallen (door ze te bedrukken in kleur van de muur waar ze voor staan etc) of er juist opvallende kunstuitingen van te maken. Maar dan wel mooi en met toestemming van de eigenaar.
  En de foto’s gaan allemaal over ‘tags’ (en reclameposters). Op de foto waar ook het vogeltje op staat, staan verder vooral tags.
  Beetje makkelijk om iets in het belachelijke te trekken. Ja, er zijn belangrijker dingen. Maar die lelijke kastjes zijn veel mensen een doorn in het oog, getuige de vele positieve reacties die ik gelukkig ook ontving.

 4. Maerten zegt:

  Ik vind het "is er nou echt niks belangrijkers"-argument helemaal niet sleets. Ik denk dat het goed is om je af te vragen waar je je energie het best in kan steken. Natuurlijk zal wereldvrede er niet inzitten. Maar misschien kun je je als raadslid beter inzetten voor – ik noem maar wat – een werkend openbaar vervoer informatiesysteem bij het busstation, of een niet lekkende fietsstalling, of betere controle op het aannemen van directeuren van de Keizer Karelpodia. Zomaar wat kleinigheden die me te binnen schieten. Daar kan ik me kapot aan ergeren. Aan die kastjes heb ik me nog nooit gestoord. Dat ze ‘veel mensen een doorn in het oog zijn’ betwijfel ik eerlijk gezegd, ook gezien het zeer kleine aantal reacties op jouw site (3), die bovendien mijn punt eigenlijk ondersteunen.
  Ik fietste elke dag langs het kastje met de vogel en ik werd er helemaal vrolijk van.

 5. Michiel zegt:

  Morgen maar even een rondje ‘vogels spotten’ met mn fototoestel voor ze allemaal weg zijn.

 6. Pluk zegt:

  Ik betwijfel of we van deze vogels af zijn. Het zou met niet verbazen als het veel navolging gaat vinden. De tekening is zo eenvoudig, dat kan bijna iedereen namaken. Dan hebben we een mooie Nijmeegse tegenhanger van een van de eerste vormen van moderne graffiti, waar we nog wereldberoemd mee kunnen worden.

 7. Ingrid zegt:

  Volgens [http://www.nijmegennieuws.n...]Nijmegennieuws[/url] van vandaag zal de kunstenaar binnenkort opgepakt worden.

 8. Ingrid zegt:

  Het mag weer niet in een keer goed gaan.

  http://www.nijmegennieuws.n...

 9. @Maerten Omdat jij je er niet aan stoort, kun je je niet voorstellen dat iemand anders dat wel doet? Over oogkleppen gesproken… Tijdens wijkbezoeken ben ik hier regelmatig over aangesproken en ik heb meer positieve dan negatieve reacties ontvangen. Die positieve reacties ontvang ik per mail (en zelfs handgeschreven brieven per post), omdat dat op de site ook gevraagd wordt. Negatieve reacties worden op de site geplaatst. Zo werkt dat nu eenmaal (kijk maar eens naar reacties op krantenwebsites: als je de reacties daar als afspiegeling van de mening van het volk zou nemen, dan leven we in een raar land).
  En wat betreft het druk maken over belangrijkere dingen: kijk eens op http://www.stijnverbruggen.nl waar ik me zoal voor inzet. Jammer genoeg is daar vaak minder interesse voor bij de lokale journalistiek. Gekke / ludieke acties worden wel opgepikt. Tsja, dat dan maar niet meer doen? Foto’s maken en website maken was bij elkaar misschien een uurtje werk. Tijd genoeg over dus voor echt belangrijke onderwerpen.

 10. P.S. NijmegenCentraal schrijft ook alleen over mij als ik voorstel om ouders een Nijmegen-slab te geven bij geboorteaangifte of nu als het over elektriciteitskastjes gaat. Niet als het over mijn inzet voor fundamentele aanpassing van Woonvisie gaat, of over mijn 11-puntenplan voor de fiets (waar 3 miljoen euro voor is uitgetrokken!), etc. Zo werkt dat bij de overige media dus ook. Dan krijg je een vertekend beeld. Wel goed om je daar van bewust te zijn voordat je kritiek levert.

 11. Maerten zegt:

  @Stijn: Het verbaast me dat het jou verbaast hoe de media werken. Tja, voor al jouw goede initiatieven en successen is weinig aandacht. En doe je dan eens iets belachelijks, dan duikt iedereen er bovenop. Boehoe. Zo werkt dat in de media, zo werkt dat overal. Als ik mijn werk goed doe hoor ik daar ook weinig over, en als ik een fout maak dan heb je de poppen aan het dansen.
  Aan de andere kant heb je nu toch weer even duidelijk kunnen maken dat je ook allemaal goede dingen doet, en je hebt reclame kunnen maken voor je website. Daar is toch maar mooi ruimte voor hier op Nijmegen Centraal.
  Ga door met echt belangrijke onderwerpen, maar ga vooral door met gekke/ludieke acties.

 12. @Maerten: Dat is dan een misverstand. Het verbaast me niet dat het zo werkt. Maar het is jammer dat jij daar niet doorheen prikt en er blindelings aan meedoet. Moet je verder zelf weten, maar wees dan niet verbaast als ik reageer.
  En zo verbazen we ons wat af.

 13. Stijn zegt:

  Shit, moet natuurlijk verbaasd zijn

 14. Jose zegt:

  Het verbaast mij dan weer dat je hier zelf je kans niet greep Stijn. Bovendien vind ik juist dat er erg vaak over je geschreven wordt, ook in positieve zin. Beetje jammer dat je Maerten daar op aanvalt, hij heeft nooit over slabjes geschreven…. maar jij wel.

 15. Maerten zegt:

  @Stijn: Ten eerste verbaast het mij helemaal niet dat je reageert. Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. En dat vind ik ook goed van je.
  Verder heb ik niet het idee dat ik ergens blindelings aan mee doe. Maar Nijmegen Centraal is nu eenmaal geen platform om politici een pluim te geven, of – om in vogeltermen te blijven – een veer in hun r#*t te steken.

  Volgens mij hebben we uiteindelijk allemaal wat we willen. Iedereen heeft hartelijk kunnen lachen om jouw Don Quichot actie; NC heeft een mooie foto; er is een interessante discussie ontstaan; en jij hebt weer aandacht gekregen/gemaakt, ook voor je ‘echt belangrijke onderwerpen’.

  En verder blijven we ons inderdaad verbazen. En dat is ook goed, lijkt me.

 16. Je verbazen is altijd goed. Daarover zijn we het in ieder geval eens.

  @Jose Aanvalt? Nou ja, laat maar. Terug naar belangrijkere onderwerpen ;-)

 17. Stijn zegt:

  @Maerten: And Now for Something Completely Different, ik zie (lang leve Gooogle) dat jij verstand hebt van jeugdcultuur. Zou daar graag eens wat meer over horen, in het kader van gemeentelijk beleid rond overlastgevende hangjongeren. Ben je daartoe bereid? Misschien handiger om dat verder via mail af te handelen, mijn mailadres staat op mn website (onder CONTACT, rechtsbovenaan homepage).

 18. Ramon Barends zegt:

  Stijn, ik geef je op dit punt compleet gelijk. Als politicus – binnen en buiten de raad – is het zo moeilijk om met je mening als het over belangrijke zaken gaat in de media te komen. Bij een relletje duikt iedereen er meteen op. Hoop dat dit aankomend jaar beter gaat; meer inhoud om beter te kunnen kiezen.

 19. rObin zegt:

  Kunst is voor iedereen persoonlijk, die een vindt het mooi, de ander lelijk. Mooi is een relatief begrip.
  Als ik ga benoemen welke ‘kunst’werken ik mooi vind, dan ben ik nog wel bezig.

  Laat die vogels maar getekend worden op plekken waar je mag tekenen, zoals het huidige Doornroosje.

 20. rObin zegt:

  En ik ben helemaal lang bezig als ik ga benoemen welke kunstwerken in Nijmegen lelijk zijn.

 21. @Stijn en Maerten: Ach, zo lief om te zien hoe jullie uiteindelijk toch in elkaars armen vallen… (even een traantje wegpinken) ;-))

 22. Ramon zegt:

  @rObin: Vertel eens; wat vind je nu het lelijkste kunstwerk in Nijmegen ?

 23. kunstenær zegt:

  Ik wordt hier toch zo moe van heh. Die vogelman is gewoon een streetartist die de straten een beetje op probeert te vrolijken omdat het verder nergens kan. Weg met al het grijs en wat nog veeeeeeeeeeel erger is dan die graffiti uitingen, weg met alle reclame op straat waar iedereen helemaal mee dood gegooid wordt. Die wethouders moeten hun mond houden of ze iets mooi of lelijk vinden, het enige wat zij willen is aandacht in de media. Er wordt helemaal NIETS voor jongeren gedaan. Alleen symptoombestrijding (piepkastjes)
  Die foeilelijke stroomkastjes verdienen een mooie versiering. De gemeente heeft er tonnen in gestoken om al die kastjes te voorzien van een anti-posterlaag, maar ja als de straatartiesten overschakelen op spuitbussen is die laag weer weggegooid geld want dan kunnn ze de kastjes niet reinigen (eigen schuld dikke bult)"ga maar op doornroosje spuiten" weer zo’n heerlijke dooddoener, binennkort houdt roosje op te bestaan en dan? Dan is er nergens in nijmegen meer een legale plek waar geschilderd mag worden. Let maar eens op wat voor een overlast dat gaat geven. Maak van alle brugpilaren langs het maas-waal kanaal een openbaar schilderproject en de kunstzinnige vrede zal wederkeren. Iedereen roept dat graffiti crminaliteit in de hand werkt. Studies hebben uitgewezen dat deze conclusie grote onzin is. Zorg eerst maar eens dat al die kul reclame uit het straatbeeld verdwijnt. Zij mogen wel overal hun onnodige boodschap plaatsen omdat er geld mee gemoeid is. Zo oneerlijk. Blijf met je poten van de vogelman af!!!! Laat hem lekker zn ding doen! Kastjes dusdanig schilderen dat ze tegen de actergrond wegvallen? Wat is DAT nou weer voor een belachelijk en kostenverslindend project? Als er weer een tag overheen staat moet de kunstenaar de kastjes weer helemaal overnieuw doen, echt weggegooid geld en sowiezo een belachelijk idee. Zorg maar dat er meer openbare aanplakborden zijn van een beetje groot formaat zodat de creatievelingen van Nijmegen daar los op kunnen gaan. Politiek moet zich nooit bezig houden met kunstzinnige zaken. Dat doen wij wel!

 24. Ingrid zegt:

  Je hebt een punt, Kunstenaer, als je vraagt om graffiti vrijplaatsen.

  De ellende is natuurlijk dat het niet alleen gaat over kunstuitingen, maar ook over mensen die met hun spuitbus hun nietszeggend egocentrisch plasje plegen met een afkorting of handtekening. Zelden oogstrelend. Wat vind je daarvan?

 25. kunstenær zegt:

  wat ik daarvan vindt? een noodzakelijk kwaad. Ik persoonlijk stoor me er niet aan maar ben altijd geinteresseerd wie mijn stad bezoekt. Het aantal reclame uitingen door de hele stad, en uitvalswegen daar maak ik me veel meer druk om.
  Een grotere nieuwe graffitivrijplaats is gewoon noodzaak, bij de nieuwe versie van doornroosje wordt graffiti 100% geweerd. Het huidige bestuur wordt overtaxed ; )
  De muren langs het maaswaal kanaal zijn ideaal. (heej het rijmt!)
  Een totale win-win situatie. Kost NIETS. Misschien kan de gemeente per muur een stalen/onbrandbare afvalbak plaatsen voor de spuitbussen. en de enige mensen die er lopen zijn bejaarden met hun huisdier, wat fietsers en natuurlijk de schippers die al varende de kunstgalerij passeren.
  Weg met de reclame. Kunscht heerst!!

 26. rObin zegt:

  @ Ramon,

  de blokken van Struycken

 27. rObin zegt:

  @ kunstenaer,
  ben het met je eens dat er een plaats moet komen waar men vrij hun ‘piece’ kan plaatsen.
  Maar niet iedereen waardeert een vogel met een touw om de nek. Net als jij reclame uitingen niet waardeert.

 28. Mag ik nog een element in de discussie gooien en wellicht dat het geacht raadslid Verbruggen dat ook kan oplossen…

  De openbare plakzuilen (20 in totaal) die bij de winkelcentra staan zijn voor non-commercieel gebruik. Nu heb ik wel eens een rondje posters gedaan hoor, maar omdat de commerciele partijen – zoals de MatriXX en De Linde – als een behangcentrale die zuilen beplakken heeft dat geen nut. Is zo illegaal als het maar kan.

  Ik ben in de slag geweest met de gemeente, maar de ene ambtenaar verwijst naar de andere en weer terug.

  Vrijheid van meningsuiting is hier in het geding.

 29. Jord zegt:

  Graffiti is niet altijd even mooi. Wat altijd lelijker is is reclame. Niet alleen vanwege esthetische redenen, ook vanwege het feit dat een naam van een merk me wel opgedrongen mag worden, omdat er geld tegenaan is gegooid (en dan denk ik aan reclame zuilen langs de weg, niet aan wildplak reclame).

 30. kunstenær zegt:

  @Ramon.
  Dat ben ik helemaal met je eens. ik heb jarenlang een bord beschilderd aan de graafseweg waar nu die lelijke graffiti staat op die blauwe muur. Daar hing het mooiste en grootste aanplakbord van Nijmegen. Jarenlang heb ik daar mooie dingen gemaakt en toen werd t zomaar, zonder opgaaf van redenen verwijderd. De gemeente verwees mij ook van het kastje naar de muur en heb een hoop ambtenaren gesproken. zelfs hanny kunst (haar naam onwaardig) Een hoop beloftes maar totaal geen resultaat. Niemand wist dat t bord uberhaupt weg was. En die andere aanplakpunten zijn een farce.
  Veel te klein en idd helemaal volgeplakt met commerciele rotzooi. En als ik een keer iets moois maak wordt t binnen 24 uur overgeplakt door weer die commerciele zooi. Daar wordt NOOIT wat aan gedaan. Die zuilene worden niet eens schoongehouden door de gemeente (1x in de 5 jaar ja)
  Ik voel me zeer aangetast in de vrijheid van meningsuiting. Zeer vaak kwam de politie langs als ik aan het schilderen was maar lieten me na uitleg en overhandiging van persoonlijke gegevens weer even met rust (moeten even op t buro overleggen of het uberhaupt wel mag wat u daar doet)
  Down with advertising Up with art.
  En natuurlijk ben ik het eens dat niet alle graffiti mooi is. Maar dat is een kwestie van smaak.De maatschappij raakt over be regeld.
  H E L P

 31. Ramon Barends (Lijst Ramon Barends) zegt:

  @kunstenaer: Inderdaad, en weet je wat er dan gezegd wordt: we weten niet wie het opplakt… nee, ik weet wel in wiens opdracht het gebeurd.

  Ow, en ook een mooie: dan plak je er toch weer overheen… dat kunnen niet-commerciele instellingen nou net niet.

 32. Paul Peters zegt:

  Vrijheid van meningsuiting is kul,

  Gore vidal zei: "For the average American freedom of speech is simply the freedom to repeat what everyone else is saying and no more."

  en in mijn inzicht geld dat niet alleen voor de ‘gemiddelde Amerikaan’.

  Vrijheid is niet iets wat je gegeven kan worden want dan is het waardeloos.

  Ik pleit voor een totale abstractie van de interpretatie, uitvoering en expressie van het bestaan, maar dat is aan jou.

 33. Ramon Barends zegt:

  @PaulPeters: Tja, wij zouden het ook eens eens zijn.

 34. Waalridder zegt:

  @Stijn:mijn 11-puntenplan voor de fiets??
  Toch niet dat we met z’n allen de fiets in zo een kelder moeten stoppen?
  Gewoon lekker bij/tegen de winkel, zo hoort het in een stad!!!

 35. kunstenær zegt:

  Juustem!

 36. Ik zocht het even op en ja hoor. Een PVDA raadslid. Goed dat die partij gemarginaliseerd wordt. Ik was laatst in Nijmegen, helaas heb ik maar een van de vogeltjes gezien & gefotografeerd natuurlijk:
  http://www.flickr.com/photo...

 37. "De gemeente verwees mij ook van het kastje naar de muur"

  Sorry dat ik er nog even tussendoor kom, maar als de Vogelman door de gemeente van het kastje naar de muur wordt gestuurd, lijkt mij dat goed voor zowel de Vogelman-aanhangers als de liefhebbers van schone kastjes.