Exit Havana, exit Habana

11 februari 2010 door Ron van der Goor

/exit_havana_exit_habana_2/956/strand_waal.jpgOver een kleine drie weken weten we of het doek valt voor Havana aan de Waal. Als schot voor de boeg heeft de directie van de Vierdaagsefeesten alvast een rode dikke streep gezet door Habana aan de Waal, de alternatieve feestlocatie aan gene zijde van de rivier. Mot tussen directeur Teddy Vrijmoet van de Vierdaagsefeesten en organisator Godfried Verstegen van de Affaire lijkt daaraan ten grondslag te liggen. Direct na afloop van editie 2009 kwam hun verschil van inzicht al aan het licht. Verstegen kon en/of wilde de verplichte financiële bijdrage aan de organisatie van de Vierdaagsefeesten niet voldoen, maar ging, overigens volkomen terecht, prat op het eclatante succes van de Affaire. Vrijmoet weigert Verstegen een “voorkeursbehandeling” te geven en daar valt natuurlijk ook wel wat voor te zeggen.
Verstegen mag doorgaan met de Valkhofaffaire en de locatie aan de Voerweg, maar hoe lang nog? Ik vind de Affaire met zijn prima sfeer, uitstekende organisatie en gedurfde programma een sieraad voor de stad, dat niet verloren mag gaan. Getuige de reacties op Twitter sta ik daar niet alleen in. Ik ben best bereid om daarvoor nog iets meer neer te tellen voor het toch al dure bier, of een paar euro entree te betalen. Wat vindt u?

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 18 reacties gegeven op “Exit Havana, exit Habana”

 1. Pluk zegt:

  Komt mijn foto weer eens van pas, gemaakt tijdens de Tweeduizeling in 2005 (met donjon…. ooooh wat mooi).

  Dat was een eenmalig festival door Nijmegen2000 georganiseerd. Ook toen al, meen ik mij te herinneren, kostte dit festival veel meer geld dan het opleverde, terwijl het op zich een succes was. Het blijft lastig zo’n stadsstrand gezond te exploiteren natuurlijk. Ik vraag me af of iemand entree wil betalen voor een stadsstrand terwijl er een paar honderd meter verderop talloze badgasten prima gratis kunnen vertoeven. Ook een duur biertje is gauw vervangen door een eigen blikje pils. Een betere oplossing is wellicht de kosten omlaag te brengen… maar wat hou je dan nog over. Een strandstoelverhuurder en ijscokraam?

 2. Ton zegt:

  Je staat zeker niet alleen, Ron. Ook ik tel graag nog een euro’tje extra neer voor Habana. De laatste jaren was De Affaire al niet meer die culturele oase binnen het platvloerse vermaak in de rest van de stad, maar bood Habana toch nog dat heerlijke rustmoment. Lekker op het strand zitten met een biertje en tegelijk het massavermaak op de andere over gadeslaan, dat was heerlijk.

  Overigens heeft het artikel in De Gelderlander wel iets unieks: voor het eerst in maanden staan er drie pagina’s met reacties zonder stomme spelfouten, vreemde zinsbouw, incorrecte interpunctie, verwijten aan het adres van buitenlanders en de hoop dat Wilders toch eindelijk maar eens aan de macht komt.

 3. Bladergroen zegt:

  Habana: lekker rustig, lekker cultureel verantwoord, de enige plek waar theater en beeldende kunst een substantieel aandeel hebben in de (toch al zo platte) programmering van de Vierdaagsefeesten. Zoals Dr. Phil elke avond op RTL5 verkondigt: every situation needs a hero. Laat Vrijmoet en Verstegen eens als twee volwassen mensen met elkaar babbelen in plaats van dit conflict uit te vechten via media als 3voor12Arnhem-Nijmegen. Het feit dat Vrijmoet Habana gebruikt om Verstegen een lesje in nederigheid te leren, getuigt van grote ongeplaatste arrogantie en dedain.

 4. De gemeente moet bemiddelen tussen ACBN en De Affaire, zodat Habana gewoon door kan gaan.
  Zie verder
  http://nijmegen.groenlinks….

 5. De PvdA stelde eerder vandaag ook schriftelijke vragen over deze kwestie aan B&W. Inclusief oproep tot bemiddeling en beroep op ACBN om besluit uit te stellen.

 6. @stijn: goed dat jullie nu wel steun geven aan de affaire

 7. Mariska zegt:

  Kunnen ze niet Habana laten doorgaan en een streep trekken door de rest van die troepprogrammering? Kwestie van prioriteiten stellen toch ;-)?

 8. Erik zegt:

  Ik kom net terug van vakantie en lees zojuist dit, toch wel treurige, lokale nieuws. Habana is een ware verrijking voor de Zomerfeesten. Dat Directeur Verstegen niet goed ligt bij het ACBN en/of andere partijen is natuurlijk spijtig te noemen. Feit is dat hij en zijn team zich al jaren bewijzen: niet alleen de Valkhof Affaire (waar ik vele geweldige optredens zag) maar sinds 4/5 jaar ook Habana.
  Dit zijn de 2 plekken waar -niet alleen mijn kinderen- maar ook vrienden en vele bekenden zich tijdens de Zomerfeesten vermaken. Vanwege de inhoud (diversiteit qua muziek, theater) en de unieke sfeer. Exact de redenen om tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen te blijven en je vakantie nog een weekje uit te stellen. Het kan toch niet zo zijn dat een club als het ACBN is gemachtigd om de boel dusdanig te veranderen dat deze juwelen in de Waal worden gegooid? Heeft de Nijmegenaar ook een stem in dit proces? Ik hoop van harte dat de Gemeente Nijmegen de ACBN op de vingers tikt en dat ze Habana en ook de Valkhof Affaire in ere houden.

 9. marceldebets zegt:

  Ik sluit me bij Erik aan. Voordat er De Valkhof Affaire was, ging ik al voor de vierdaagse de stad uit, zo ver mogelijk weg op vakantie, weg van het platste feest van Nederland. Verstegen heeft een geweldige staat van dienst en verdient het niet om zo door de arrogante bobo’s van de ACBN aan de kant geschoven te worden.

 10. Ramon Barends zegt:

  De Lijst Ramon Barends vindt (ja, wij vinden ook wat) dat de stad niet bestuurt dient te worden door het College van ACBN in de Vierdaagseweek, maar door het College van B&W. De attitude van de ACBN kan in onze ogen niet.

 11. Bert Vanderslagmulders zegt:

  Als de Valkhof Affaire, met of zonder de Habana-locatie, verdwijnt en er komt geen gelijkwaardige vervanger dan is er geen reden meer om tijdens de 4daagse in Nijmegen te blijven.

 12. Godelieve zegt:

  Ik sluit mij geheel aan bij Bert!

 13. Pluk zegt:

  @Marcel: Da’s lang geleden anders, de Affaire is er al sinds 1987 of 1988. Toen waren het inderdaad hele andere Zomerfeesten, met als hoogtepunt zoiets als de Sunstreams of de Delta Radio discoshow en als boegbeeld een bezopen Wammus. Een alternatief podium was toen wel nodig.

  Gelukkig is er tegenwoordig meer te beleven. De Oase vind ik persoonlijk ook een hele verbetering, omdat je daar ook wat rust (lees: lekkerrrr eten) in de drukte kunt vinden.

 14. Realisticus zegt:

  Ik bespeur hier dat menigeen zich alleen wenst te laten zien indien het zgn (linksch)culturele gedeelte doorgaat, en men zich niet wil ‘verlagen’ tot het bezoeken van andere festiviteiten (het ‘burgerlijk/plat vermaak’).

  Doei dan, het zal er niet minder gezellig van worden :)

  (maar ga er dan aub niet prat op dat Nijmegen de Vierdaagsefeesten heeft)

 15. @Realisticus: het is een kwestie van smaak. Wat mij betreft zijn Anouk, Grad Damen en de talloze coverbandjes van harte welkom. Ook daar is een publiek voor. Sterker nog, daar is zo veel publiek voor dat ik mij graag terugtrek tot de relatief rustige Affaire. Toevallig is daar ook nog eens muziek die voor mij prettiger in het gehoor ligt.
  Voor mij is het een niet beter of slechter dan het ander, mij gaat het erom dat er voor ieder wat wils moet zijn. Zonder de Affaire verwordt het feest toch een beetje tot een matig doorbakken eenheidsworst. Met ketchup en uitjes graag.

 16. Pluk zegt:

  @Ron en Realisticus: Of toch een kwestie van artistiek elitarisme vs. artistiek populisme!

  Citaat uit dit interessante doch wat vage artikel:
  Een kunstenaar is per definitie niet publieksvriendelijk. Zo onverdroten zoekt hij naar nieuwe manieren van kijken, dat telkens weer een deel van het publiek dat nog meeging weggejaagd wordt. It’s part of the game. Elitarisme is hier onvermijdelijk en zelfs noodzakelijk. Daarom ook is kunst altijd een zaak van minderheden geweest. Het tegendeel beweren is demagogie.

 17. Gien zegt:

  Haha, Ron, je was me net een uurtje te vroeg af. Kwam hier ook om die link hier te plaatsen ;-)